Външният министър разговаря с председателя на Асоциацията на българите в Украйна
Секция: ПОЛИТИКА
25 Август 2014 17:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Външният министър разговаря с председателя на Асоциацията на българите в Украйна

София /КРОСС/ България е наясно, че българската общност в Украйна е пряко засегната от продължаващата криза. Следим с внимание развитието на събитията, като очакваме подобряване на положението на българите в Украйна и гарантирането на техните права, включително и за статута на българския език на регионално ниво. Това заяви министър Даниел Митов на среща днес с Антон Кисе, председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада.

От своя страна, Антон Кисе подчерта, че независимо от смените на правителствата, българската общност в Украйна винаги е усещала много силна морална подкрепа от страна на българската държава. Доказателство за това е и възможността за поддържане на постоянна връзка с Министерството на външните работи.
Двамата изразиха общата надежда на предстоящите на 26 август разговори в Минск между президентите на Украйна и Руската федерация да бъде намерено политическо решение на кризата. Русия трябва да се яви като конструктивен фактор за постигането на траен мир, посочи министър Митов.
В същото време ЕС и България очакват да видят от украинските власти политическа воля за провеждането на реформи. Готови сме да окажем необходимата експертна помощ. Българската страна притежава както положителен, така и отрицателен опит, натрупан по пътя на евроинтеграцията, който може да бъде полезен на Украйна, заяви още Даниел Митов.
Външният министър още веднъж подчерта позицията на България в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Антон Кисе определи като спекулации твърденията, че представители на българската общност в Украйна подкрепят действията на сепаратистите.