Отравяне е вероятната причина за смъртта животните в столичния зоопарк (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Август 2014 07:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отравяне е вероятната причина за смъртта животните в столичния зоопарк (обновена)

/КРОСС/До края на седмицата трябва да станат ясни причините за мистериозната смърт на няколко животни в столичния зоопарк.

Засега зоогическата градина остава затоврена за неопределено време.

Ветеринарни лекари вече са направили всички необходими изследвания. Взети са кръвни проби от починалите животни. Жертвите на мистериозната смърт са 3 гаура или източноазиатски бика, два яка и една камила.

„Взети са проби още в петък, събота, в неделя, когато имаше по едно починало животни и вчера бяха изпратени за изследване, защото институтът не работеше в събота и неделя", потвърди пред Нова тв директорът на зоопарка д-р Иванов. По думите му, след извършена аутопсия на починалото в събота животно, не са намерени никакви изменения. Вчера са взели кръв от муфлони, овце и от умрелите животни за бактериология, вирусологоя и токсикология.

Д-р Иванов обяви, че няма да си подаде оставката, защото ако сега го направи, ще излезе, че той е виновен.

Микотоксикоза е вероятната причина за смъртта на животните от Софийския зоопарк, заяви за Дарик шефът на Зооветеринарния комплекс в Пловдив д-р Марчо Дулев. По думите му това лято е било доста дъждовно, което е предпоставка за подобен вид отравяния.

„Все пак трябва да изчакаме подробните анализи на специалистите, за да сме на 100% сигурни", уточни той.

Марчо Дулев бе категоричен, че за животните от Пловдивския зоопарк опасност няма. Заради ремонта на зоологическата градина повечето животни са настанени в други градове.

„Вълкът Бисер е в Кнежа, мечките са в Белица, имаме животни и в Стара Загора", разказа Дулев.

„Възнамерявахме да изпратим 17 кози в Софийския зоопарк, но се отказахме и те извадиха късмет, съдбата ги спаси от почти сигурна смърт", допълни той.