Путин и Порошенко се срещат в Минск
Секция: СВЯТ
26 Август 2014 08:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин и Порошенко се срещат в Минск

/КРОСС/Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко ще разговарят днес в Минск по време на срещата на върха между лидерите на Митническия съюз и Украйна, на която ще присъстват и представители на ЕС. Отделна среща между Путин и Порошенко не е планирана, но, както заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, такава възможност съществува:

На тази среща, ако тя все пак се състои, ние очакваме преди всичко да бъде проведен разговор по въпроса за разрешаване на украинската криза и по хуманитарните въпроси.

Според Песков, президентите едва ли ще обсъдят всички наболели въпроси, но не е изключено те да засегнат и газовата тема. Наблюдатели в руската столица смятат че, двустранните преговори ще бъдат символични и едва ли ще дадат желания резултат, тъй като позициите на Русия и Украйна са твърде отдалечени една от друга. И за двамата лидери обаче важно да покажат миролюбиви намерения пред Запада, от който Киев очаква финансова помощ, а Русия отслабване на санкциите.

Москва разчита, че САЩ и ЕС ще се слушат в гласа на разума по въпроса за санкциите против Русия и ще прекъснат порочния кръг от действия на принципа „око за око", заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за Russia Beyond the Headlines, цитиран от РИА Новости. „Русия не иска да върви по пътя на ескалация на напрежението. Надяваме се, че САЩ, ЕС и другите страни ще послушат гласа на разума и прекъснат този безсмислен порочен кръг от действия на принципа „око за око", заяви руският министър.

Ако Западът въведе нови санкции, Русия ще защити своите законни интереси, в това число и интересите на националната сигурност, каза още руският външен министър.

На свиканата днес среща в Минск се очаква президентите на трите членки от Митническия съюз- Русия, Беларус и Казахстан да обсъдят с президента на Украйна Петро Порошенко търговски въпроси в светлината на подписаното от Киев асоциирано членство с ЕС. На срещата ще присъстват и представители на Европейската комисия - ръководителят на дипломацията в ЕС Катрин Ащън, а също така еврокомисарите по търговията и по енергетиката.