ГЕРБ иска сливане на данъчни и митници
Секция: ПОЛИТИКА
26 Август 2014 08:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГЕРБ иска сливане на данъчни и митници

/КРОСС/Да се слеят данъчни и митници, за да се пълни по-ефективно хазната. Това е един от проектите на ГЕРБ за стабилизиране на държавните финанси, ако партията сформира правителство след изборите.

До края на август ще е готов законопроект, който да урежда обединението на Националната агенция по приходите и Агенция "Митници", съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Омръзнало ми е да слушам как "един камион минал, пък другият не му взел акциза, пък третият не му взел данъците, а четвъртият направил еди-какво си и накрая 1-2 млрд. лева по-малко", аргументира идеята Борисов.

Според експерти на партията промяната може да стане факт още от 1 януари 2015 г.
Мегаагенцията ще следи цялостния процес по събиране на акцизи и данъци.

"Ще се опитаме в тази посока да направим чрез електронно управление, като мине камионът по всички системи, да му се съберат мита, акцизи", заяви още Борисов. Вече се обсъжда как информационните системи на НАП и Митници да се синхронизират.

Идеята бе лансирана в началото на юни и от председателя на комисията по бюджет и финанси в 42-то НС Йордан Цонев и финансовия министър от кабинета на Пламен Орешарски Петър Чобанов, припомня "Стандарт".