Спестяванията бавно се връщат в банките
Секция: ИКОНОМИКА
26 Август 2014 08:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спестяванията бавно се връщат в банките

/КРОСС/Гражданите и фирмите постепенно възстановяват спестяванията си в банките след паниката през юни, става ясно от статистиката на БНБ за юли.

През миналия месец домакинствата са увеличили парите си по сметки в трезорите със 120 млн. лв., без да се броят лихвите, става ясно от данните. Така юнският отлив на средства на домакинствата в размер на 480 млн. лв. вече е спаднал до около 360 млн. лв. В резултат парите на населението в трезорите в края на юли възлизат на 38,71 млрд. лв. при 39,06 млрд. лв. в края на май, пише "Труд". 

По информация на БНБ в дните на паниката преди затварянето на КТБ от банката бяха изтеглени около 1 млрд. лв., а от Първа инвестиционна банка - към 800 млн. лв. Още през юни обаче по-голямата част от средствата - около 1 млрд. лв., се върнаха обратно в банковата система.

Извън трезорите останаха около 800 млн. лв. - от тях 500 млн. лв. на домакинствата и към 300 млн. лв. на фирмите.

При компаниите процесът на връщането на спестяванията в банките върви с доста по-бърза скорост в сравнение с тази при домакинствата. През миналия месец средствата на бизнеса в банките са се увеличили с 230 млн. лв. и в края на юли достигат 15,27 млрд. лв. За сравнение към края на май, фирмите държаха в трезорите 15,37 млрд. лв. Това означава, че отливът на средства от дните на паниката се е свил до 100 млн. лв.

Общо бизнесът и гражданите държат в трезорите у нас близо 54 млрд. лв., сочат данните на БНБ.