Лавров: Киев да съдейства на руските хуманитарни конвои
Секция: Русия
26 Август 2014 08:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Киев да съдейства на руските хуманитарни конвои

/КРОСС/Русия настоятелно призова украинското правителство да изплни обещанията си и да съдейства за безпрепятственото преминаване на бъдещи конвои с хуманитарна помощ.

Позицията изрази външният министър Сергей Лавров в интервю за "Russia beyond the headlines" на британското издание "Дейли Телеграф".

Според Лавров закъснението при доставките на хуманитарната помощ за Източна Украйна се дължи преди всичко на забавянето на властите в Киев. „Конвоят беше готов да се отправи към целта си още на 17 август, но беше забавен. Причина за това преди всичко е забавянето от страна на властите в Киев. Те прибягнаха до подобна тактика въпреки факта, че те признаха помощта в качеството й на хуманитарна помощ от Международния комитет на Червения кръст", заяви Лавров, цитиран от РИА Новости.

Той се надява, че западните партньори и международните организации в пълна степен осъзнават мащабите на катастрофата и ще допринесат практически за удовлетворяването на основните потребности на гражданското население на югоизточна Украйна.

Лавров подчерта, че главна задача остава прекратяването на огъня и припомни, че всеки ден умират хора и се руши гражданска инфраструктура. Според него това може да стане само по пътя на сериозен политически диалог и процес на конституционна реформа с участие на всички региони и политически формации в Украйна.

Министърът припомни, че Русия, съвместно с Международния комитет на Червения кръст е изпратила хуманитарен конвой, който е чакал на границата от 17 август, независимо от това, че е признат за хуманитарен. "Ние настоятелно призоваваме украинското правителство да изпълнява обещанията си и да съдейства за безопасно и безпрепятствено минаване на бъдещи конвои с хуманитарна помощ", подчерта Лавров.

Руският външен министър Сергей Лавров казва още, че броят на влезлите в Русия украински граждани от 1 април е достигнал 775 хил. души.

Руският външен министър Сергей Лавров призова украинските власти „да се откажат от илюзиите си", че кризата в страната не може да бъде разрешена чрез победа във война със собствения си народ.

„Киев трябва да прекрати военните игри и да се откаже от илюзиите си, че дълбоката криза в Украйна може да бъде преодоляна с победа във война срещу собствения си народ", заяви Лавров. „Искаме мир в Украйна, който може да бъде постигнат само с широк национален диалог с участието на всички региони и всички политически сили в страната. Именно затова се договориха Русия, САЩ, ЕС и Украйна в Женева на 17 април", допълни руският министър.