Анаболите и марихуаната не са причина за убийството, извършено от 18-годишния Димитър
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Август 2014 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анаболите и марихуаната не са причина за убийството, извършено от 18-годишния Димитър

/КРОСС/Вчера Окръжният съд в Добич постанови постоянна мярка задържане под стража  за Димитър Балабанов. 18-годишният преби до смърт баща си. Майка му е в реанимация с опасност за живота, след като посегна и на нея.

В съдебната зала младежът изглеждаше неадекватен. Пред съдията заяви, че баща му го тъпчел с наркотици. Повдигнато му е обвинение е за умишлено причиняване на тежка телесна повреда, но не и за смърт.

„Той не е целял това. Поне засега това е обвинението. Знаете, че има такива работни обвинения. По-нататък, ако се докаже, че действително е целял убийство, тогава обвинението ще бъде променено", обясни прокурор Радослав Бухчев.

Тепърва предстои съдебно-психиатрична експертиза, която да докаже дали Димитър е съзнавал действията си.

Родителите завели Димитър на преглед в събота сутринта. При прегледа става ясно, че е употребявал наркотици - амфетамини и марихуана. След спешното отделение младежът е настанен в токсикологията. Точно там се е разиграла и голямата трагедия.

Момчето било на системи. Майката решава да остане при него, а бащата си тръгва, заедно с дежурната лекарка. Тогава от стаята се чуват викове. Бащата и медикът се връщат и виждат, че синът започва да бие майка си. Бащата се втурва да ги разтърва. Агресията се насочва към него. Младежът му нанася няколко тежки удара, поваля го на земята и започва да го рита по главата. Бащата почива на място.

Лекарите трябва да установят и дали Димитър има психично заболяване или въздействие на медикаменти са провокирали 18-годишния Димитър Балабанов да посегне на родителите си.

„При анаболните стероиди крайният ефект е повишаване на нивата на тестостерона. Това би могло да отпуши такава агресия, но в никакъв случай не може да я предизвика, а да я засили, ако тя е налична", коментира пред Нова тв криминалният психолог Тодор Тодоров. „За да се случи това, по този начин - явно в това семейство има някаква история на насилие".

Твърде вероятно е в малък град скандалите и агресията да са били прикривани от останалите, смята Тодоров. "Така или иначе случилото се показа недвусмислено, че в това семейство е имало сериозни проблеми".

По думите на специалиста приемането на марихуана, което потвърдиха медицинските изследвания, не може да отпуши избухването на Димитър. Поведението му може да бъде обяснено, но не и оправдано с това, че е приемал наркотици, отбеляза психологът. Според Тодоров това, че младежът обвинява баща си, че го е тъпкал с наркотици, показва колко безскрупулен е той и че иска да се спаси.

Целия разговор с криминалния психолог и подробности за случая ще научите от видеото.