Лиляна Павлова: През януари може да сме в ликвидна криза
Секция: ПОЛИТИКА
26 Август 2014 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лиляна Павлова: През януари може да сме в ликвидна криза

/КРОСС/През януари може да сме в ликвидна криза, предупреди Лиляна Павлова от ГЕРБ.

Проблемът е, че януари можем да се окажем в ликвидна криза в държавата - тогава, когато няма да има пари за пенсии, социални, майчински, образованието да блокира", коментира пред Нова тв Лиляна Павлова.

„Това е нашето сериозно притеснение и то е базирано не на някакви измислици, а на доклада, който изнесе служебния министър на финансите. Там пише, че са необходими за съжаление нови емисии на дълг, за да може да се покрият сериозните дефицити в системата. Защото това, което виждаме към момента е една измислена, имагинерна стабилна система. Ние теоретично може да направим дълга и 50 млрд. лв", обясни Павлова идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов спешно да се вземе заем от 6 млрд. лв.

По думите й в тези 8 милиарда резерв „над 5 млрд.лв. от тях са дългове, заеми, които са взети. 1,2 млрд. лв. са дадени в една банка, за да бъде стабилизирана. Това фискалев резерв ли е?", попита Лиляна Павлова.

Тя прогнозира, че тези пари няма да могат да бъдат възстановени в през ноември и това ще доведе до нов дълг. Според нея страната ни вече минала под минималния фискален резерв от 4,5 млрд. лв. като в тези средства не са включени недостига в системата на здравеопазването, както и в социалната система.

„Пенсионната система също е под риск. Недостигът в системата на отбраната и МВР, които няма да могат да изплащат заплати. Голяма част от министерства и агенции ще трябва да спрат да функционират най-вероятно ноември, ако няма актуализация", прогнозира Павлова.

Според нея заемът ще трябва да се изегли, независимо дали ГЕРБ ще управлява след изборите или някоя друга партия и коалиция.

„Ситуацията не е просто, че трябва да спрем няколко инфраструктурни проекта. Те така или иначе трябва да спрат. Голяма част от тях са спрени заради спрените еврофондове. 

„Трябва да има промяна в ръководството на БНБ. Вероятно ще трябва да се видим закона какви са необходимите промени. Радвам се, че вече в позиции да имаме и надзора на Европейската централна банка, защото очевидно сами не можем да се справим. За съжаление в нашата държава контрола куца", констатира Лиляна Павлова.