Работници от "Пиринска мура" отново излизат на протест
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Август 2014 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Работници от "Пиринска мура" отново излизат на протест

/КРОСС/Десетки служители на завода за столове „Пиринска мура" излязоха на пореден протест пред сградата на предприятието тази сутрин. От близо година те имат проблем с възнагражденията си, а повечето вече са и съкратени.

Пред bTV работниците разказаха, че последно през май са получили по някакви пари за април. Те имали споразумение с работодателя да бъдат съкратени и да получат дължимите си заплати и обезщетения, но това така и не се е случило.

Една от версиите е, че представителите на американския собственик отклоняват парите за възнаграждения.

В „Пиринска мура" все още работят 50-60 души, които получават пари, но предприятието е в ликвидация и скоро и те ще останат на улицата.

Протестиращите признаха, че са в безизходица - вече никой не им дава заеми.

В края на месец юни близо 200 работници бяха освободени от Пиринска мура, след продължил повече от 15 дни престой, което им гарантира изплащането на заплати, обезщетения и отпуски. Те обаче твърдят, че са били принудени от ръководството да подпишат заявления за напускане, защото са отказали да преминат на срочни договори и по-ниски заплати към новото дружество "Грос мебел", което е на същия собственик Александър Грос и най-вероятно е правоприемник на завода. В новото дружество останаха на работа едва 60 души.

До този момент собственикът на "Пиринска мура" не е изпълнил своите ангажименти към уволнените, каза Христина Аршинкова, която бе сред инициаторите за създаване на синдикална организация в дружеството през февруари, когато бяха масовите протести на хората.

Защото не са изплатени заплатите, обезщетенията и отпуските вече в рамките на три-четири месеца.
С помощта на юристите от централата на КНСБ, в първите дни на септември в Районния съд в Разлог ще бъдат внесени индивидуални искове срещу собственика на "Пиринска мура" за неиздължените към работниците суми, каза пред БНР регионалният координатор Димитър Джупанов и допълни: По този начин ще спрем давностния срок и поне ще печелим лихвата от надвземанията, които има.