Отменено е решението линейките да връщат болните след отказ от хоспитализация
Секция: Здраве
26 Август 2014 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отменено е решението линейките да връщат болните след отказ от хоспитализация

/КРОСС/Отменено е решението, задължаващо екипите на "Бърза помощ" да връщат по домовете им пациентите с отказана хоспитализация. Това заяви в ефира на БНР директорът на столичния Център за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев.

"Това пречи на спешните медици да изпълняват задълженията си. Това е решение на д-р Златанов (Александър Златанов - временен директор на Центъра на Александър Златанов, бел.ред.), което е напълно неадекватно и несъвместимо с нормативната уредба на Центъра за спешна помощ. Вече е отменено", каза д-р Гелев.

Той обясни, че по време на болничните му д-р Андреева е искала да го освободи от длъжност заради инцидента с починалата журналистка, но той не е получил заповед за това. "Когато бях в болнични, д-р Таня Андреева изпрати една проверка по отношение на структурата и образуването на работната заплата, смятайки, че обществеността се заблуждава, че получаваме малко пари. Проверката приключи след 4 месеца подробни ревизии и анализ и се разбра, че няма такива високи заплати, каквито в министерството смятат."

"Не мога да кажа, че се е променило нещо към добро. Има издадени няколко заповеди, част от които копират мои, но с други думи. Това което, може би, съществено е станало е едно окръжно писмо до болниците, че при представен болен за хоспитализация и последващ отказ от болницата той да бъде настанен в нея, наш ангажимент е да го върнем в дома му, което изключително много затруднява и без това малкия брой екипи", каза още той.

"От 2006-а г. се чувства недостиг на кадри в спешната помощ. Центърът за спешна помощ редовно призовава желаещите да работят, дори и ако искат на половин или четвърт щат. Погрешна и тенденциозна е тезата, че Гелев не назначава, за да може да раздава ДМС-та", продължи лекарят.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София приветства заповедта на новия министър Мирослав Ненков, отменяща графика на работа на лабораториите за изследване на острите сърдечни състояния.