Васил Щонов: Цената на тока да се увеличава плавно в дългосрочен план
Секция: ИКОНОМИКА
27 Август 2014 08:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Щонов: Цената на тока да се увеличава плавно в дългосрочен план

/КРОСС/Секторът на енергетиката е в много лошо състояние, в него има сериозна задлъжнялост в резултат на нехайното му управление в последните 5-10 години, а може би и повече. Това каза в сутрешния блок на БТВ служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

НЕК е основният оператор на регулирания пазар в България, на който пазар цената за купуване и продаване на електроенергия, както знаем, е регулирана, независимо дали тази цена е адекватна на моментната ситуация. Реалният дисбаланс между купувана и продавана електроенергия от НЕК в следващата година се очаква да достигне 1 милиард лева, а към тази цифра трябва да се добави и досегашната задлъжнялост на държавната компания в размер на над 3.5 милиарда, голяма част от която е натрупана от нехайното управление в предишни години, коментира министър Шонов. 

По думите му, големите загуби в енергийната система обикновено са в резултат на недобрата преценка на приходите и възвръщаемостта, когато се реализират различни проекти в системата. Например, посочи той, ако при един проект са заложени едни приходи, които да постъпват в държавата след неговата реализация, много често не биват преценявани добре рисковете пред това впоследствие приходите да не се осъществят в размера, в който са заложени в проекта. И така в един момент се получава една дупка между приходите и разходите, което спомага за увеличаването на задлъжнялостта в сектора. След като сме се запознали с реалната ситуация в сектора на енергетиката в резултат на работата на енергийния борд, след това ще се търси съгласие между участниците на енергийния пазар за това какви мерки трябва да се предприемат за стабилизиране на сектора, след което тези мерки стъпка по стъпка да започнат да се осъществяват, каза Васил Щонов.

Ситуацията в енергийния сектор както казах е лоша, наблюдава се също така недобра и непоследователна работа от страна на енергийния регулатор, както и се наблюдава неефективно управление на фирми и предприятия в енергийния сектор. След като установим неефективно управление в дадени фирми ние се опитваме поне няколко пъти да говорим с управляващите тези фирми, за да установим как може те да започнат да се управляват ефективно. Ако това не стане обаче е съвсем нормално да се предприемат смени на определени хора там, каза Васил Щонов.

Според министъра е нужна ефективна и последователна работа на енергийния регулатор, трябва да се пристъпи сериозни реформи в енергийния сектор и дружествата, за да може те да бъдат вкарани в релси и да започнат да работят нормално.

Относно проекта "Южен поток" Шонов обясни, че към момента той е спрян в частта си да бъдат подписвани нови договорености по него, както и да бъдат започнати каквито и да е строителни дейности по него.

Ако и когато той започне да се осъществява, това ще стане при ясни параметри какви ще са ползите и приходите за България и той ще бъде осъществяван според всички европейски изисквания, посочи министърът и обясни: Това, което са направили от предишното правителство е да подпишат един договор със заложени суми за харчене по строителството на проекта, без обаче да са съгласувани договореностите по проекта с ЕС, без да бъдат изчистени достатъчно добре какви ще се приходите и ползите за държавата при осъществяването на проекта. Може да се каже, че работата по проекта е била вършена по обратен начин - първо са били заложени едни разходи, които трябва да бъдат направени, без преди това да бъдат изчистени достатъчно добре ползите за държавата ни, каза служебният министър на икономиката и енергетиката.

Това, което може да се прави по проекта са предварителни работи - ПУП-ове, различни разрешителни, а това, което не може да се прави е каквато и да е работа по започване на строителството на „Южен поток", добави той. 

По отношение на цената на тока Васил Щонов заяви, че още не са приключили проверките и докладите по темата, но според него ДКЕВР, дори и след като бъдат ясни резултатите, трябва да увеличават цената на тока плавно в дългосрочен план, а не ударно и с големи цифри, смята служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.