Русия не е издигала условия за разрешаване на конфликта в Украйна
Секция: Русия
27 Август 2014 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия не е издигала условия за разрешаване на конфликта в Украйна

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че на преговорите с украинския си колега Петро Порошенко не са обсъждани условията за прекратяване на огъня в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Този въпрос не се е обсъждал. Ние, Русия, не можем да говорим за каквито и да било условия за прекратяване на огъня, за евентуалните споразумения между Киев, Донецк и Луганск", заяви Владимир Путин пред журналисти във вторник.
Той отбеляза, че това не е работа на Русия, а на самата Украйна.
„Ние можем само да способстваме за създаването на доверителна обстановка в хода на този възможен и крайно необходим преговорен процес. Това обсъдихме", поясни Путин.

Руският лидер добави, че на преговорите беше постигнато споразумение за взаимодействие с Русия по оказване на хуманитарни помощи на населението в източна Украйна.

„Ние разговаряхме за възможностите и необходимостта от оказване на хуманитарна помощ на Донецк и Луганск. Договорихме се, как именно ще си сътрудничим в тази област. Сега няма да изпреварвам събитията, но мога да кажа, че вече имаме някакви съгласувания", заяви руският президент.

Напомняме, че във вторник, в Минск все пак се състоя двустранната среща между президентите на Русия и Украйна, която продължила около 2 часа.

Путин заяви, че се е договорил с Порошенко за възобновяване на диалога във връзка с газовия проблем. По думите му, този въпрос в момента се намира „в задънена улица", „но въпреки всичко, той трябва да се обсъди".

Също така, Путин заяви, че Русия, Украйна и ЕС се споразумяха да продължат преговорите по газовите въпроси, за да премахнат опасенията във връзка със споразумението на Украйна за асоцииране с ЕС.

По-рано на тристранната среща в Минск между лидерите на страните членки на Митническия съюз (Русия, Белорус и Казахстан) с президента на Украйна Петро Порошенко и представителите на ЕС, Владимир Путин заяви, че адаптирането на украинската икономика към стандартите на ЕС ще струва на Украйна около 165 милиарда евро за 10 години, а загубите за Русия от пренастройването на икономиката й ще бъдат едва до 100 млрд. рубли.

По думите му, ще бъдат загубени партньорските връзки със страните от Митническия съюз в промишлеността, финансите, селското стопанство и транспорта.

Също така Путин заяви, че за да защити руския пазар, Москва ще бъде принудена да отмени преференциите за украинския внос и да въведете стандартен режим на търговия в условията на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Това ще бъде направено в пълно съответствие с положенията на Споразумението на ОНД за зоната на свободна търговия и нормите на СТО.