Няма постигнато споразумение за основните искания на служителите в затворите
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Август 2014 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Няма постигнато споразумение за основните искания на служителите в затворите

/КРОСС/И след проведена среща на 26 август, която е трета такава в рамките на последния месец, с представителите на Управителния съвет на синдиката в Министерството на правосъдието, няма постигнато споразумение за основните искания на Синдиката на служителите в затворите в България. Проведените разговори с участието на Заместник - министъра на правосъдието Марин Вачевски и Главния директор на ГД"Изпълнение на наказанията" Росен Желязков, могат да бъдат определени, като - доброжелателна партньорска среща. Все още обаче, не са налице предпоставки за финализиране на преговорите и постигане на конкретни договорки.

Предложенията на Министерството, по отношение на исканата от Синдиката промяна на режима на работа, могат да бъдат окачествени, като неясни и неаргументирани.В същото време искането за отмяна на заповедта, с която се прекрати възможността, надзирателите да работят на 24-ри часови смени, среща категоричен отказ, без да се представят аргументи в посока на ефективността на предприетата мярка, която имаше за основна цел, насищането с повече охранителен състав в местата за лишаване от свобода.

Синдиката не получава вече близо месец и исканата информация за финансовото състояние на ГД"Изпълнение на наказанията" и ГД"Охрана", както и отговор на въпроса - кой персонално от ръководството ще гарантира сигурността, живота и здравето на служителите си, както и спазването на законните им права.

По време на разговорите двете страни сближиха позициите си във връзка с финансовите искания на Синдиката, като отново обаче по начина на представяне се възприемат като голословни обещания, без ясни гаранции.

Вероятността да се постигне окончателното решение на въпросите до 1 септември изглеждат минимални.

ССЗБ Ви уведомява, че вече е получено разрешение от компетентните органи за провеждането на протестните действия на 1 септември. Разрешението за протеста е в часовете 12.00ч. - 16.00ч., като официалните изявления пред МИНИСТЕРСТВОТО и за представителите на медиите са насрочени за 13.00ч.

На свое спешно заседание от вчера, 26 август 2014г., УС на Синдиката на служителите в затворите в България реши:

При отказ да бъдат изпълнени исканията на Синдиката в основната им част, с оглед на взети по рано решения, да продължи с протестните действия, пред сградата на Министерски съвет, за което повече информация, ССЗБ ще предостави на по-късен етап.