Никола Георгиев: На Валери Петров беше наложена цензура заради отказа му да заклейми Солженицин
Секция: КУЛТУРА
27 Август 2014 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Никола Георгиев: На Валери Петров беше наложена цензура заради отказа му да заклейми Солженицин

/КРОСС/На 94-годишна възраст почина големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров.

Спомняйки си за него литературният критик проф. Никола Георгиев каза:

Днес е тъжен ден навярно за много и много българи, вероятно за всички, които знаят този човек и творец и на този тъженден бих искал да кажа няколко думи за мъченическото в живота и творчеството на Валери Петров.

Юношеството и ранната му младост минават в една обстановка, в която хитлеристките сили в България се усилват все повече и повече, а те, в своето газещо, убиващо управление са и противоеврейски. И така младият Валери Петров вече е изстрадал от натиска на част от на околната среда за това, че е евреин, но със стихотворение в едно списание, добрия редактор и много прозорлив човек - бъдещия професор Георги Цанев, одобрява и желае да издаде, но с това еврейско име, тогава, според преданието, двамата се уговарят Валери Нисим Меворах да стане Валери Петров по името на майка си. Откъзът от собствено име е бил мъчителен за него. Бил е мъчителен и за мъдрия му баща, който предполагам е приел като неизбежно това преименуване.

През 40-те години, когато вече имаме т.нар. „народна власт" и народна власт в литературата, творчеството на Валери Петров остава чуждо на господстващата линия , заобикаляно, често пъти захапвано. С улягането и уморяването на комунистическия напън на България започва приемането на това творчество, разбирането му. То е доста парадоксално, игрово, насмешливо, а една т. нар. „революционна идеология" не приема тези неща. Започва да бъде приеман и като поет, и като драматург, сценарист, но все пак не спират да му гризат цървулите, както се казва на високоинтелигентен български.

Заради отказа си да заклейми Солженицин, на Валери Петров е наложена цензура - може да публикува само преведена от него литература, допълни Георгиев пред „Хоризонт".