Енергийният борд настоява за три оставки в ДКЕВР
Секция: ИКОНОМИКА
27 Август 2014 13:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Енергийният борд настоява за три оставки в ДКЕВР

/КРОСС/Правителството реши да бъде създаден Енергиен борд като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет за решаване на важни обществено значими въпроси в областта на енергетиката, съобщи пресслужбата на кабинета.

Бордът се създава в изпълнение на приоритетите на служебния кабинет за продължаване на работата по реформите в енергийния сектор. Целта е да се повишат прозрачността, диалогът и пазарната ефективност с оглед на преодоляването на затрудненията в българската енергетика.

Енергийният борд ще извършва анализ на състоянието на сектор "Енергетика" и ще определя причините, водещи до нестабилност на енергийната система. Ще определя принципите и насоките за устойчиво управление на сектора.

Други задачи на Борда са да обсъжда и предлага мерки за решаване на установени проблеми с цел стабилизиране на енергийната система, както и да дава становища за дейностите и мерките, предприемани от държавните органи и организации в областта на енергетиката.

Консултативният орган ще може да отправя предложения за изменения и допълнения на нормативната уредба, както и да обсъжда и дава становища по предложенията за стратегии в енергийния сектор.

Председател на Енергийния борд ще бъде вицепремиерът по икономическата политика, а зам.-председател - министърът на икономиката и енергетиката.

До средата на 2015-а година задълженията на НЕК ще достигнат 4 милиарда лева, обяви след заседание на кабинета министърът на енергетиката Васил Щонов. Той добави, че Енергийният борд настоява за три оставки в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране - на председателя Боян Боев, и на членовете Лиляна Младенова и Еленко Божков.

По думите на енергийния министър, токът ще поскъпне, но това ще трябва да се случи постепенно: Ние мислим, че на този етап регулаторът не си изпълнява задълженията от гледна точка на интереса на обществото и всъщност сме поискали оставката на трима от членовете в регулатора, включително председателя на Комисията. Ако предвиждаме, че ще бъде 900 милиона допълнителният дефицит, който ще се отвори следващите 12 месеца, не е реалистично да очаквате чрез каквито и да е мерки той да стане 200 или 300 за една година.

Министър-председателят Георги Близнашки обяви, че шоково повишение на цената на тока е неприемливо.

За нас е неприемлив такъв драстичен скок. Затова искам да предупредя ДКЕВР да се вслушва внимателно в заключенията на Енергийния борд. Самите те направиха твърде много грешки през последните една-две години. Дори един регулатор не може да си позволи да действа на своя глава. Нека да се направят тези дебати в Енергийния борд и да се търси едно плавно покачване на цената, което е приемливо за нашето общество, каза Близнашки.