„РосРАО“ ще решава проблемите с радиоактивната вода във „Фукушима 1“
Секция: Русия
27 Август 2014 13:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„РосРАО“ ще решава проблемите с радиоактивната вода във „Фукушима 1“

/КРОСС/ Руската компания „РосРАО", част от държавната корпорация „Росатом", ще участва в японския проект за решаване на тежките проблеми с радиоактивната вода след инцидента в АЕЦ „Фукушима 1". Властите в Япония избраха руската компания „РосРАО" сред три чуждестранни компании, които ще се заемат с изследването на технологии за максимално ефективно очистване на замърсената вода от АЕЦ „Фукушима 1" от радиоактивния тритий.
Освен „РосРАО", сред 29-те претендента са били избрани американската компания Kurion Inc и американо-японската GE Hitachi Nuclear Energy Canada Inc.
По данни на средствата за масова информация, японското правителство ще финансира изследванията. Токио ще отдели за проучвания и изследвания повече от 9,5 млн. долара като в тази сума влиза и проверка на възможността за реалното използване на тези технологиите за очистване в АЕЦ „Фукушима 1".
Очаква се компаниите да представят резултатите от своите експерименти до края на март 2016 г.
Федералното държавно унитарно предприятие „РосРАО" е специализирана организация, занимаваща се с третирането на радиоактивни отпадъци, в това число събиране, транспортиране, преработка, съхранение на ниско и средно радиоактивни отпадъци от дейността на военно-морския флот и от утилизация на атомни подводници и кораби с ядрени енергийни установки. „РосРАО" работи в състава на руската държавна корпорация „Росатом".
В момента компанията-оператор на АЕЦ „Фукушима 1" тества система, която се очаква да успее да очисти 62 типа радиоактивни вещества от замърсената вода, използвана за охлаждането на три реактора в авариралата АЕЦ. Сред тези вещества обаче не е тритият.
През март 2011 г. на Североизточното крайбрежие на Япония беше регистрирано земетресение, което предизвика цунами. Гигантската вълна се
стовари върху АЕЦ „Фукушима 1", което доведе до най-мащабната авария в ядрен обект след произшествието в АЕЦ „Чернобил" през 1986 г.