Плевнелиев: МО тепърва ще работи по официализирането на версията за "Визия 2020"
Секция: ПОЛИТИКА
27 Август 2014 14:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плевнелиев: МО тепърва ще работи по официализирането на версията за "Визия 2020"

/КРОСС/Визията е на етап работен вариант и до представянето на позицията на страната ни на Срещата на върха на НАТО в Уелс ще продължи работата по проекта, поясни днес президентът Росен Плевнелиев относно проекта на „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", срещу който възразиха мнозина. Според Плевнелиев със сигурност Министерство на отбраната тепърва ще работи по официализирането на тази работна версия

„Трябва експертите, които са представили тази работна версия, да я защитят пред Съвета по сигурността при Министерския съвет, правителството да одобри окончателния вариант", заяви президентът и допълни, че едва след това той ще даде оценката си.

Държавният глава посочи, че одобрява подхода, който е приложен за изготвянето на „Визия 2020.

България в НАТО и в Европейската отбрана" и допълни, че в писането й са участвали уважавани експерти. „Версията бе публикувана за обществено обсъждане, за да се чуят колкото се може повече гледни точки", заяви Росен Плевнелиев и добави, че е важно на Срещата на върха на НАТО България да представи легитимна и ясна позиция за целите ни в рамките на Алианса и визията ни за решаването на проблемите в сектор „Сигурност" в региона и по света, каза той. 

Плевнелиев посъветва българските политици да прочетат внимателно какво е казал генералният секретар на НАТО и категорично заяви, че той в неговите официални оценки не се различава от това, което българските експерти са написали.

Според държавния глава, служебното правителство действа и доказва, че е надпартийно.
„Служебното правителство е на България. Това е едно правителство, което има амбициите да спазва конституцията и законите в държавата, които казват, че служебното правителство е едно нормално правителство с пълни функции, с изключение на това, че няма законодателна инициатива. Обикновено статистиката показва, че от правителството са преназначавали десетки хиляди служители в стохилядната българска администрация. Служебното правителство ще назначи не повече от няколко стотин служители. Това е нищожен процент на фона на всичко останало, което правителството е правело", заяви президентът Плевнелиев.

Държавният глава бе категоричен, че не може да се вържат ръцете на едно правителство, когато то е преценило, че има хора, които трябва да бъдат сменени и защити връщането на Ваньо Танов начело на Агенция "Митници":

"Ще ви кажа, че лично аз като държавен глава не познавам друг шеф на митниците, който да е сложил рентгени на всички граници, който да е сложил измервателни уреди на всички тръбопроводи, пристанища и десетки хиляди бензиностанции и не познавам друг шеф на митниците, който да е събрал повече пари от него."

За назначенията на служебния кабинет президентът заяви, че те са значително по-малко от тези, извършвани от други правителства. „Служебното правителство е добре скроено, то действа и доказва, че е надпартийно, включително и с назначенията", заяви президентът и допълни, че правителството покрива целия спектър на българското общество. Росен Плевнелиев посочи, че с избора на Ваньо Танов за директор на Агенция „Митници" се цели повишаване на събираемостта на приходите. „Става въпрос за спешни мерки за стабилизиране на пробития бюджет и пробитите приходи, които така или иначе чрез една актуализация на бюджета ще бъдат ревизирани, без ревизиране на бюджета в държавата няма да минем", посочи държавният глава.