ДПС постави висш мюсюлмански духовник на избираемо място в Кърджали
Секция: ПОЛИТИКА
27 Август 2014 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДПС постави висш мюсюлмански духовник на избираемо място в Кърджали

/КРОСС/Лидерът на ДПС Лютви Местан е водачът на изборната листа на ДПС в Кърджали, на трета позиция е председателят на Висшия съвет на мюсюлманите в България Шабанали Ахмед, пише "Преса".

Ердинч Хайрула, депутат от 42-то НС и бивш кмет на Момчилград, е втори в списъка на 10-те кандидати за новия парламент, съобщава БГНЕС. Две са жените в партийната листа - младежката лидерка Салиха Емин и зам.-кметът по образованието и културата в Кърджали Елисавета Кехайова. Ексдепутатът от предишното НС Мустафа Ахмед, председателят на сдружението "Толерантност" Айхан Етем, зам.-областният управител на Кърджали Муса Юсуф, областният младежки лидер Байрам Байрам и на младежката организация в Джебел Сейфи Мехмедали са другите кандидати за вота на избирателите в района. Листата ще бъде регистрирана на 2 септември в РИК.

Очертава се да имаме депутати от всички области заради избирателната система. На този вот ще има много повече секции в чужбина, като в Турция те ще бъдат поне 150, прогнозира областният председател на ДПС Бахри Юмер. Според него че 90% от българските изселници там подкрепят ДПС и очакванията са за 100 000 гласа само отвъд Капитан Андреево. Той подчерта, че се работи усилено и за мобилизиране на резерв от други 100 000 избиратели у нас. По предварителните сметки ДПС щяло да спечели 600 000 гласа в национален мащаб, а само в Кърджалийския район - 62 000.

За вота на избирателите ще се борят и Цвета Караянчева, първа в листата на ГЕРБ, Милко Багдасаров - водач на БСП, Росен Петров от България без цензура, журналистката от тв "Скат" Ирина Караджова от Патриотичен фронт.

Само листите, които води Делян Пеевски в Пазарджик и Стара Загора, са регистрирани до момента от Движението за права и свободи (ДПС). Втора в пазарджишката листа е бившият спортен министър Марияна Георгиева. В Стара Загора Халил Летифов е кандидатът, подреден след Пеевски.

Досегашният депутат Камен Костадинов също е начело на две листи - във Враца и Шумен.

Йордан Цонев ще води листата във Варна и ще бъде на избираемото второ място в Търговище, където първи е Тунджер Кърджалиев.

Смененият наскоро областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов оглавява листата на ДПС в Пловдив-град, а в Пловдивска област начело е бившият екоминистър от кабинета тройната коалиция Джевдет Чакъров.