Русия започна изпитания на "Ангара-А5"
Секция: Русия
27 Август 2014 15:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия започна изпитания на "Ангара-А5"

/КРОСС/ Специалисти от Въздушно-космическата отбрана на Русия започнаха комплексни изпитания на ракетата-носител тежък клас Ангара-А5 на космодрума Плисецк в Архангелска област, съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщението на командващия на руските ВКВ генерал-лейтенант Александър Головко. Той заяви, че „подготовката към първия пуск върви по график, който е планиран за края на декември".

Въвеждането на Ангара-А5 ще позволи на Русия, без да замърсява атмосферата на Земята, да извежда в орбита всички видове спътници от руска територия, което ще осигури на страната независим гарантиран достъп до космическото пространство.

В сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу награди военни за успешния първи пуск на ракетата-носител лек клас "Ангара-1.2ПП", който се състоя на 9 юли 2014 г. Ордени „За воинска храброст" са получили десет руски военнослужещи.

На космодрума Плисецк, министърът заяви, че първото изстрелване на "Ангара" е "предшествано от дълъг и труден път, изминат от зараждането на конструкторските идеи в създаването на най-новите ракети-носител до тяхното прилагане на практика".