Иран ни върна осъдения на доживотен затвор Живко Русев
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Август 2014 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иран ни върна осъдения на доживотен затвор Живко Русев

София /КРОСС/ На 26-27 август 2014 г. бе извършен трансферът от Ислямска република Иран в Република България на българския гражданин Живко Стефанов Русев, изтърпяващ наказание от доживотен затвор в затвора „Евин" в Техеран.
Русев бе арестуван от иранската полиция на 20 септември 2008 г. на паркинг в покрайнините на гр. Табриз, Ислямска република Иран. В управлявания от него товарен автомобил с български регистрационни номера бе намерено голямо количество хероин. На 2 ноември 2009 г. Трети състав на Революционния съд на област Табриз, Ислямска република Иран, произнесе присъда „доживотен затвор" срещу Ж. Русев за неговото съучастие в контрабанда на 338 кг хероин. След обжалване от Главния прокурор на Ислямска република Иран, на 17 септември 2011 г. присъдата „доживотен затвор" бе потвърдена с решение на Втори състав на Революционния съд на област Табриз и влезе в сила.
В настоящия момент Ж. Русев се намира в Софийския централен затвор.
Tрансферът на Русев е осъществен при тясната координация и взаимодействие между Министерството на правосъдието, Прокуратурата на Република България и Министерството на външните работи.