Посланикът на Япония посети АЕЦ “Козлодуй”
Секция: ПОЛИТИКА
27 Август 2014 15:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланикът на Япония посети АЕЦ “Козлодуй”

/КРОСС/ На посещение в българската атомна централа нпристигна посланикът на Япония в България Н. Пр. Такаши Коидзуми. Той бе придружен от Саяко Оцу - втори секретар в Икономическия отдел на японското посолство, и от съпругата си Томоко Коидзуми.
Гостите бяха приветствани от заместник изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов. Той подчерта 40-годишния опит на България като една от страните пионери в ядрената енергетика. Александър Николов отбеляза още и добрите партньорски взаимоотношения с японски компании, както и факта, че българските ядрени енергетици имат възможност за обмяна на опит и знания с колегите си от Япония вече над петнадесет години.
В своето изказване Н. Пр. Такаши Коидзуми благодари за възможността да посети българската АЕЦ по време на своя трети дипломатически мандат у нас. Той изрази надежда партньорството между двете страни в областта на ядрената индустрия да продължи да се развива и занапред.
Александър Николов представи историята и актуалните приоритети в дейността на АЕЦ "Козлодуй". Сред обсъдените по време на срещата теми бяха още функционирането на свободния и на регулирания пазар на електроенергия в България и начините за реализиране на произведеното електричество от АЕЦ "Козлодуй".
Визитата на японската делегация включваше и посещение на 1000-мегаватовия пети енергоблок.