Плевнелиев: Валери Петров вдъхновяваше всички нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Август 2014 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плевнелиев: Валери Петров вдъхновяваше всички нас

София /КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до семейството и близките на академик Валери Петров.
„С дълбока тъга научих за кончината на големия български интелектуалец академик Валери Петров. Днес българската култура се раздели с едно от най-известните си имена, с майстора на мерената реч и ненадминат преводач на Шекспир. Истински талант, духовен водач и творец с неизчерпаема енергия, Валери Петров вдъхновяваше всички нас с лирична и сатирична поезия, с блестящи преводи и драматургични творби. Той беше не само гражданин на Европа, за какъвто го посочиха единодушно през 2013 г., но и гражданин на света, заслужил признанието и почитта на хората", се казва в писмото на държавния глава.
„Със своята скромност, висок интелект и заразяващ оптимизъм за живот, Валери Петров ще остави завинаги следа в паметта на много поколения българи като дълбоко уважавана личност и изтъкнат творец. Приемете моите най-искрени съболезнования! Поклон пред светлата му памет!", се казва още в писмото на президента Росен Плевнелиев.