Листата на БСП-Смолян за вота на 5 октомври
Секция: ПОЛИТИКА
27 Август 2014 16:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Листата на БСП-Смолян за вота на 5 октомври

Смолян /КРОСС/ Националният съвет на БСП утвърди листата с 8 кандидат депутати, които ще се борят за 43-то Народно събрание на извънредните парламентарни избори на 5 октомври в област Смолян.
Водач на листата е Дора Янкова - член на ИБ на БСП, депутат в 42-то, 39-тото и 38-то Народно събрание. В два последователни мандата е кмет на Смолян (2003-2011). Председател на Асоциацията на родопските общини, член на Конгреса на местните и регионални власти в Европа. Родена на 1 юли 1960 г. в село Момчиловци. Завършва специалност „География" в СУ „Св. Климент Охридски" и „Право" във Варненския технически университет. Има следдипломна квалификация по „Финансово-счетоводна и правна дейност на фирмите" и „Публична администрация" в УНСС.
Втори в листата е Емил Хумчев - зам.-областен управител на Смолян и лидер на БСП в община Златоград. Роден на 11 май 1975 година в Златоград, семеен, с две деца. Владее немски и гръцки език. Завършва висшето си образование в „Колеж по туризъм" - Благоевград, специалност "Организация и управление на туристическото обслужване". Хумчев бе втори в листата и на изборите за 42-то Народно събрание, като мандата му бе отнет заради формулата за изчисление и преливане на гласовете от чужбина.
Под номер 3 в листата е представителят на гражданската квота - Валентина Павлова от Девин. Видин общественик, борец за справедливост, лидер на гражданския протест за възстановяване на болницата в града. Валентина Павлова е родена на 13 август 1968г. Бакалавър по Публична администрация от Варненския свободен университет. Владее немски и руски.
Четвърта в листата на БСП - Смолян е д-р Мариана Методиева, специалист „УНГ" в Медицински център - Смолян. Д-р Методиева е два мандата общински съветник от левицата в община Смолян, член на Борда на директорите на областната болница. Родена е на 30 март 1954г. Завършила е Медицинският университет в Пловдив.
Пети в листата е Венцислав Венков, магистър-инженер по горско стопанство. Роден е на 14 август 1970г. в село Змейца, община Доспат. Завършил е Лесотехническия университет в София, специалност „Горско стопанство". Владее руски език.
Под номер 6 в листата е председателят на Младежкото обединение на БСП в община Смолян Светослав Димитров. Роден е на 23 декември 1980г. в град Смолян.Завършил е „Компютърни и комуникационни системи" в Технически колеж - Смолян. Работи в областта на Ай ти сектора с богат опит като системен администратор. Владее английски и руски език.
Седми в листата е Слава Пепеланова, представител на община Чепеларе. Родена е на 13 март 1980г. в Чепеларе. Завършила е „Стопанско управление" във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър". Работи в областта на финансите и банковото дело. Владее английски език.
Под номер 8 в листата на „БСП - лява България" е Георги Славов, представител на Комунистическата партия на България. Роден е на 1 декември 1951г. в село Левочево, община Смолян. Завършил е УНСС, специалност „Икономика на кооперациите". Председател е на РВК „Орфей" - Смолян. Дългогодишен деятел в кооперативното дело, икономиката и търговията на Смолянския край.
Листата на БСП - Смолян е обновена на 80%, добре балансирана по отношение на пол, възраст и регионално представителство. В листата има представители на 5 от общо 10-те общини в Смолянска област. Водачът на листата Дора Янкова отбеляза, че целта, която си поставят социалистите в Смолянско е БСП първа политическа сила, с двама народни представители.