Спряха три асансьора в Хасково
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Август 2014 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спряха три асансьора в Хасково

Хасково /КРОСС/ Три от петте проверени асансьори в Хасково са потенциално опасни. Съоръженията бяха спрени от употреба след внезапна проверка на Агенцията по метрологичен и технически надзор-Пловдив, а фирмите, които ги поддържат - глобени с по 2 000 лева.
При инспекцията специалистите съсредоточиха вниманието си основно на така наречената механична защита - клинове, които при авария влизат под релсите на асансьора и спират свободното му падане. Именно те не са сработили след скъсването на въжетата в София.
Дългогодишни асансьорни техници разказаха, че освен моралната остарялост, друга причина за неизправността им може да са гризачите. Вклиняване на гризача между ролката и въжетата на асансьора неминуемо води до изваждането им.Друг от сериозните проблеми е, че старите подемници нямат устройства за контрол над товара и потеглят и с наднормено тегло.
Според обобщените данни и за Пловдив, при 21 проверки, толкова са и засечените нарушения- неработещо устройство за контрол над товара, 3 случая на неравно спиране на кабината спрямо етажа, 2 напукани захранващи кабела. Навсякъде обаче е отчетен и факта, че дневниците за експлоатация не се попълват, което се изисква на всеки 10 дни.