"Зелените" не се разбраха с РБ, отиват самостоятелно на изборите
Секция: ПОЛИТИКА
27 Август 2014 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Зелените" не се разбраха с РБ, отиват самостоятелно на изборите

София /КРОСС/ "Зелените" ще се явят самостоятелно на предстоящите избори. Това съобщиха от централата и обвиниха Реформаторския блок, че са им искали хиляди левове за място в листите. Владислав Панев от "Зелените" заяви, че между двете страни е било постигнато съгласие по принципните политики, преди обаче да започне пазарлъкът за пари.
Проблемът дойде след това с малко срамния пазарлък около приноса на всяка една партия и всеки кандидат за листите в Реформаторския блок. Оказа се, че за да получим места в Блока, всъщност всеки кандидат трябва да си плати определена сума от порядъка на десетки хиляди левове за сравнително неизбираемо място, над 100 хиляди за избираемо, което за нас е абсолютно неприемливо, тъй като това поражда корупционни механизми след това. Тъй като вероятно някой ще гледа да си избие след това парите като депутат и всичко това ще стане на гърба на държавата фактически, обясни Панев.
В отговор на обвинението на "Зелените" лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни, че това е естествено за партии, които не разполагат с държавна субсидия. Политическите сили в Реформаторския блок не получават пари от бюджета за изборите, затова се търсят собствени средства, посочи той.
Най-очевидното нещо е, че една кампания изисква определен бюджет. Всяка партия, която участва в коалиция, поема част от финансовата тежест. Нито една от партиите в блока в момента не разполака с държавно финансиране и огромна част от времето ни е отделена да търсим дарения, да ангажираме дарители по най-чистия и най-прозрачен възможен начин. Който иска да участва в кампания, трябва да направи също това нещо. Така че за мен в случая целият патос е или детински, или доста злонамерен. Честно казано, не ме интересува. Аз съм поставен лично в много неудобно положение, защото в рамките на "Демократи за силна България", на Синята коалиция, на Реформаторския блок съм човек, който неотстъпно се е борил за това "Зелените" да бъдат част от реформаторското пространство в България, но винаги нещата са завършвали по един и същи начин с подобни патетични напускания. Чувствам се виновен пред колегите си, че за пореден път настоявах за подобна коалиция и със сигурност е бил последният, в който съм настоявал, каза Кънев, цитиран от БНР.