Минималният осигурителен доход скача за близо милион работници
Секция: ПОЛИТИКА
27 Август 2014 19:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Минималният осигурителен доход скача за близо милион работници

София /КРОСС/ Вдигат се осигуровките в почти половината сектори на икономиката. Бизнес и синдикати са договорили от догодина да влязат в сила по-високи минимални осигурителни доходи в над 30 дейностти, в които са заети близо милион работници.
Всяка година по това време синдикати и бизнес договарят минималните осигурителни суми за следващата година - 2015. Това са така наречените "минимални осигурителни доходи", които са различни за секторите на икономиката и за длъжностите. Представляват минималната сума, под която работодателят няма право да осигурява.
Към момента синдикати и бизнес са договорили минималните суми за близо милион работници в 39 от общо 85 икономически дйености.
В строителството на магистрали и пътища нивата се замразяват на тазгодишните. Най-голямо е увеличението на минималните осигурителни доходи в сектори като „Производство на електрически съоръжения" , „Въздушен транспорт", „Производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти" - около 12%.
В търговията ръстът е с около 6 на сто, а в ресторантьорство, хотелиерство и туризъм - с 0,5 на сто.
Работната група за определяне на минималните осигурителни доходи за 2015 година днес трябваше да приключи работа, но срокът бе удължен. Синдикати и бизнес ще имат още малко време за преговори, за да успеят да си стиснат ръцете и за други сектори на икономиката, съобщи bTV.
Все още не е ясно там, където не успеят да се договорят, какви ще бъдат минималните осигурителни доходи. Обсъждат се три варианта:

- Да останат на нивата от тази година;
- По административен път социалният министър да наложи увеличение, равно на средното, постигнато в секторите със споразумение;
- Увеличението да е равно на инфлацията за тази година.