Опасните лупинги на Обама
Секция: Анализи
28 Август 2014 08:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасните лупинги на Обама

/КРОСС/ Светът не се състои само от САЩ и Европа и никой друг не иска да следва заплахите им срещу Русия

Мисълта за нова сту­дена война е била веро­ятно послед­ната, която е могла да дойде на ум на пре­зи­дента на САЩ Барак Обама във вечер­ния здрач на 22 октом­ври 2012 г. Тогава се състоя про­сло­ву­тият му дебат в Уни­вер­си­тета Лин, щата Фло­рида с него­вия съпер­ник от Репуб­ли­кан­с­ката пар­тия Мит Ромни, който съвпадна с датата на т.нар. „нощ на дългите ножове".

За да натрие носа на Ромни, Обама се подигра с твър­де­ни­ето му, че Русия пред­став­лява най-​голямата геопо­ли­ти­ческа заплаха за САЩ през ХХI век. Пред­ва­ри­телно добре редак­ти­ра­ната насмеш­лива фраза на Обама зву­чеше така: „Губер­на­торе, рад­вам се, че все пак при­зна­вате, че Ал Кайда пред­став­лява заплаха за нас, след като само преди няколко месеца, когато ви попи­таха за най-​голямата геопо­ли­ти­ческа заплаха, пред която е изпра­вена Аме­рика, вие отго­во­рихте, че това е Русия. Повта­рям, не - Ал Кайда, а Русия. Затова ще ви при­помня, че вече не сме в 80-​те години на мина­лия век и че сту­де­ната война при­ключи преди повече от двай­сет години. Виждам обаче, че когато става въпрос за тази сфера, вие изглежда искате да вър­нете външ­ната ни поли­тика от 80-​те години".

По време на цялата си последна пре­диз­борна кампа­ния Барак Обама сочеше „пре­за­ре­жда­нето" на отноше­ни­ята с Русия като най-​голямото външ­нопо­ли­ти­че­ско постиже­ние на пър­вия си пре­зи­дент­ски ман­дат. Той с гор­дост гово­реше за прего­во­рите с Москва за съкраща­ване на стра­теги­че­с­ките въоръже­ния, за безцен­ната помощ на рус­наците при съз­да­ва­нето на мрежата от тран­зитни марш­рути към и от Афга­ни­стан, известна като „Север­ната разпре­де­ли­телна мрежа", даваше и други при­мери, свър­зани с афга­ни­стан­с­ката война, огра­ни­ча­ва­нето на рус­ките военни доставки за Иран и склон­но­стта на Русия да под­крепи анти­иран­с­ките санкции, наложени от САЩ. Той изтъкваше всичко това, за да докаже колко успешна е била външ­ната му политика.

Не знам кога точно Обама е преми­слил и е решил да се обърне на 180 гра­дуса и да възпри­еме тезите на съпер­ника си Ромни. Самият той свързва тази метаморфоза изцяло със съби­ти­ята в Украйна, раз­вили се четири месеца след при­съе­ди­ня­ва­нето на Крим към Русия. Както показ­ват послед­ните му изказва­ния, за този кратък период Обама успя да се хвърли от едната към другата край­ност. А от наложе­ните в нача­лото на август санкции срещу Русия, аме­ри­кан­ският пре­зи­дент изглежда изпитва истин­ско удо­вол­ствие, по-​конкретно от факта, че именно той „налага преграда пред истин­ския прогрес" на Русия и „още повече отсла­бва рус­ката икономика".

Обама не крие лику­ва­нето си, като не пре­става да повтаря, че „пер­спек­ти­вите за рас­теж на рус­ката ико­номики са близки до нулата". Подобна демон­страция на непри­крито озлоб­ле­ние обаче се отра­зява крайно нега­тивно върху ими­джа на Аме­рика в очите на све­тов­ната общ­ност. Бъдете сигурни, че извън пре­де­лите на Северна Аме­рика и Западна Европа съще­ствува цял огромен свят, който наблю­дава тези изпъл­не­ния на Обама с нарастващо недо­ве­рие и възмущение.

По-​голямата част от меж­ду­на­род­ната общ­ност, т.нар. мъл­ча­ли­вото мно­зин­ство, трябва да е наясно с няколко клю­чови момента в това странно на пръв поглед пове­де­ние на Обама. Нека първо си зада­дем няколко въпроса. Как аме­ри­кан­ският пре­зи­дент може да си при­сво­ява изклю­чи­тел­ното право да интер­пре­тира меж­ду­на­род­ните норми така, че те винаги да обслуж­ват про­веж­да­ната от него поли­тика? Как би обяс­нил аме­ри­кан­с­ката агре­сия про­тив Ирак и Либия, довели до раз­руша­ва­нето на двете държави, или пък скан­дал­ната си намеса в Сирия? Кой на прак­тика носи отго­вор­но­стта за нача­лото на пре­врата в Украйна в края на 2013 г.? Уви, Обама изглежда не си дава сметка, че със сво­ите действия вреди на самия себе си и еро­зира дове­ри­ето към аме­ри­кан­с­ката поли­тика и, че всичко това в крайна сметка има пора­зя­ващ ефект. При­мер за това е оча­ро­ва­тел­ната рето­рика на държав­ния сек­ре­тар на САЩ Джон Кери, който в наве­че­ри­ето на посеще­ни­ето си в Делхи в нача­лото на август се опита да улучи вер­ния тон. Тя обаче по ника­къв начин не про­из­веде оча­к­ва­ното впе­чат­ле­ние в Индия.

Вме­сто това, на 9 август пре­са­ташето на Мини­стер­ството на външ­ните работи в Делхи потвърди, че индийският външен мини­стър въз­наме­рява да обсъжда с Кери не санкци­ите срещу Русия или съби­ти­ята в Украйна, а скан­дал­ните раз­об­ли­че­ния на бившия агент на ЦРУ Еду­ард Сно­удън за шпи­он­ската актив­ност на Наци­о­нал­ната агенция за сигур­ност на САЩ в Индия. В тази връзка той посочи, че: „Както зна­ете, в Индия е налице сери­о­зно безпо­койство във връзка с раз­реше­ни­ето, дадено на аме­ри­кан­с­ките агенции да наруша­ват пра­вата на отделни лица и орга­ни­за­ции, както и на индийското пра­ви­тел­ство. Оче­видно е, че това поражда силно възмуще­ние в страната".

Общата кар­тина, която се очерта в комен­та­рите на индийските медии за миси­ята на Кери, бе като за зле подго­т­вена и изчерп­ваща се със стремежа да бъде дого­во­рена про­даж­бата на повече аме­ри­кан­ски оръжия за Индия, както и да потърси пътища за пре­одо­ля­ване на преч­ките пред износа на аме­ри­кан­ски ядрени реак­тори на индийския пазар. В пове­чето индийски ана­лизи Кери изглеж­даше досущ като без­крайно умо­ре­ния от живота търгов­ски път­ник от извест­ната пиеса на Артър Милър.

Защо става така? Та нали Индия пра­веше всичко възможно, за да демон­стрира любо­вта си към пред­ше­стве­ника на Обама - Джордж Буш младши. Оче­видно дъл­боко в съзна­ни­ето на индийците, вклю­чи­телно и на елита, се е наложило впе­чат­ле­ни­ето, което днес вече много трудно може да бъде пре­одо­ляно, че Обама е откро­вен циник и егоцен­три­чен опор­тю­нист, напълно лишен от как­вито и да било убеж­де­ния и затова непрекъс­нато е скло­нен към все­възможни поли­ти­че­ски „лупинги".

Струва ми се обаче, че именно послед­ният от тези „лупинги", свър­зан с отноше­ни­ето му към Русия, ще удари изклю­чи­телно силно по аме­ри­кан­с­ките инте­реси. Достатъчно е да споме­нем, че за Индия аме­ри­кан­с­ката стра­тегия, насо­чена към промяна на баланса в Азия, изглежда тол­кова непри­ем­лива, че Делхи в ника­къв слу­чай не би се ангажи­рал с нея. Обама не осъзнава, че светът не е заин­те­ре­со­ван от изо­лаци­ята на Русия или от отсла­б­ва­нето на ней­ната ико­номика в момент, когато гло­бал­ната ико­номика изпитва крещяща нужда от повече цен­трове на рас­теж, осо­бено извън запад­ния свят.

Така, ако се окаже, че Европа иска да внася само рус­кия при­ро­ден газ, а реши да наложи ембарго върху достав­ките на руски пет­рол, това ще бъде пре­кра­сен подарък за бързо рас­тящите ико­номики - било на Индия, Китай или Виет­нам. Ако Европа вече не иска да купува руско въоръже­ние, това също е отли­чен подарък за Индия, Ирак, Египет, Вене­цу­ела, Бра­зи­лия и редица други държави, които ще продължат да склю­ч­ват сделки за доставка на военна тех­ника и оръжие от Русия.

Не бива да забра­вяме за съще­ству­ва­нето на ШОС и БРИКС - орга­ни­за­ции, които въобще нямат ника­кво наме­ре­ние да се съоб­ра­зя­ват с външ­нопо­ли­ти­че­с­ките „лупинги" на Обама. Аме­ри­кан­ският пре­зи­дент оче­видно не си дава сметка, че инструмен­тите на сту­де­ната война отдавна са се изчерпали. Про­ява на откро­вена наг­лост от негова страна е да си въоб­ра­зява, че е нещо като при­каз­ния „хамелн­ски ловец на плъ­хове" и оста­на­лият свят покорно ще го следва нав­ся­къде. Всъщ­ност, защо светът трябва да поема бремето от уча­стие в аме­ри­кан­с­ките войни, само за да спаси недо­сега­емия ста­тут на аме­ри­кан­ския долар и да съхрани гло­бал­ната хеге­мо­ния на Аме­рика, въпреки оче­вид­ния й упадък?

Ново­ос­но­ва­ната банка на БРИКС трябва да се превърне в съпер­ник на Све­тов­ната банка и МВФ. Ней­ното съз­да­ване, както се изрази един изве­стен индийски стра­теги­че­ски експерт, шеф на Наци­о­нал­ния съвет за сигур­ност на Индия, „пред­вещава края на запад­ното господ­ство в гло­бал­ния финан­сов и ико­номи­че­ски ред" и вече е необ­ра­тим факт. Индия, Бра­зи­лия и Китай не се опа­ся­ват от запад­ните огра­ни­че­ния, наложени на рус­ките банки и не въз­наме­ря­ват да се съоб­ра­зя­ват с тях. И това е само една от при­чи­ните, поради които смя­там, че санкци­ите на Обама срещу Русия са обречени.

(Indian Punchline, Reflections on foreign affairs)

в. "Русия днес"