Работещите в АМ "Черно море" ще получат заплати и ще запазят работата си
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Август 2014 12:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Работещите в АМ "Черно море" ще получат заплати и ще запазят работата си

/КРОСС/ Очаква се да бъде подготвено постановление на Министерски съвет, с което да бъде финансирано строителството, извършено от „Автомагистрали - Черно море" АД - Шумен, през 2014 г. От началото на годината извършените строително-монтажни дейности на обекта от АМ „Хемус" - от пътен възел „Белокопитово" до Каспичан, са в размер на над 8 млн. лв. Това стана ясно след проведената днес, 28 август 2014 г., работна среща в Министерство на финансите, в която участваха Екатерина Захариева - служебен вицепремиер по икономическа политика и служебен министър на регионалното развитие, Ангел Петров - служебен заместник-министър на регионалното развитие, Кирил Ананиев - служебен заместник-министър на финансите, и инж. Лазар Лазаров - председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура".

На срещата бе представен финансов анализ за вариантите за замразяване на обекта или за продължаване на строително-монтажните работи, който доведе до логичното решение да бъде продължено изграждането на участъка от АМ „Хемус".

До това решение се стигна поради критичната ситуация, в която бе поставена фирмата изпълнител - „Автомагистрали - Черно море" АД - Шумен. Към момента Агенция „Пътна инфраструктура" дължи на фирмата над 10 млн. лв. за извършените от нея строително-монтажни работи. По тази причина на приблизително 670-те работещи в дружеството и 350-те - във фирмите подизпълнители не са изплащани работните заплати за м. юни и м. юли 2014 г.

След срещата стана ясно още, че синдикалната организация на КНСБ и мениджърският екип на „Автомагистрали - Черно море" АД ще подпишат споразумение за изплащане на дължимите работни заплати за м. юни и м. юли 2014 г. веднага след превеждане на сумата.

С постановлението на Министерски съвет ще бъдат запазени 670-те трайни работни места в дружеството в един регион, в който безработецата е над средната за страната.