"Десните": Енергийният борд е имитация на отговорност
Секция: ПОЛИТИКА
28 Август 2014 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Десните": Енергийният борд е имитация на отговорност

/КРОСС/ "Създаването на Енергиен борд представлява опит от страна на официално управляващите от името на президентската институция и от страна на неофициално управляващите от ГЕРБ да размият отговорността за управлението в сектор енергетика, който се намира в кризисна ситуация. Подобен орган търси публичен ефект, но не може и не бива да замества отговорността на изпълнителната власт и регулаторните органи. Абсурдно е да се концентрират очаквания в рамките на подобно формирование, които са свързани както с експертни решения, така и с последващи законодателни и изпълнителни инициативи." Това се казва в позиция на Коалиция "Десните", изпратена до медиите.

Според партиите, участващи в коалицията, се подготвя имитация на отговорност, която ще започва и ще завършва с изречението: „Енергийният борд предложи...".

"И така, зад колективната анонимност и пропаганден шум, ще се крият истинските отговори и отговорността за проблемите в сектора. Дори да приемем необходимостта от подобен „орган" фактът, че в борда липсват представители на двете най-големи генериращи мощности, като АЕЦ „Козлодуй" и държавният ТЕЦ „Марица изток 2", които произвеждат най-евтината електроенергия в България, дава ясен знак че не се търси експертност и баланс", категорични са те.

"Българското общество все още очаква разсекретяване от кабинета Близнашки на договора за „Южен поток", както и информация за заседанията, проведени в БНБ и при президента Плевнелиев, на които се е предлагало въвеждане на „банкова ваканция". Докато тези стъпки не бъдат реализирани, КП „ДЕСНИТЕ" ще смята, че всички декларации за прозрачност в управлението са поредните пропагандни клишета", завършват от коалицията.