"Атака" и "Нова сила" се оказаха с еднакви листи в Хасково, РИК в паника
Секция: ПОЛИТИКА
02 Септември 2014 15:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Атака" и "Нова сила" се оказаха с еднакви листи в Хасково, РИК в паника

/КРОСС/Партиите "Атака" и "Нова сила" се озоваха с напълно еднакви депутатски листи в Хасково за парламентарните избори на 5-ти октомври, съобщи haskovo.net.

Подобна ситуация е недопустима от закона, но лъсна като факт в сайта на РИК-Хасково.

И двете партии са подали заявлението си за регистрация вчера, 1-ви септември, като в решенията на избирателната комисия са записани едно под друго. Едва ли става дума за механично копи-пестване при качване на регистрацията в електронната страница, защото в текста на решението надлежно се обяснява кой прави регистрацията и от кого е упълномощен, като имената са различни и поне там - изписани правилно.

В 11-членните листи обаче четем едно и също - водач е Димитър Димов, следван от Ради Стоянов, Теодор Димитров и прочие. За случката сигнализираха симпатизанти на политическите формации, които например чули, че начело на „Нова сила" ще е Георги Майоров. Не че имало някаква разлика, след като дълги години Майоров бе острие именно на хасковската Атака, но за тези избори явно е решил да смени отбора, коментираха по-страстните от местните политически запалянковци. Нямало страшно според тях, така или иначе всички муцуни са стари и познати.

Няма страшно, ама не и за РИК. Именно от сигнали на граждани и те разбрали за проблема и в момента трескаво търсят как да го остранят. Шефът на РИК-Хасково Димитър Велев притеснено коментира, че човекът, който поддържал сайта и можел да „оправи нещата", в момента липсвал. Май бил някъде в чужбина и не се очертавало да е на линия в следващите няколко дни. Положението се усложнява и от това, че в комисията нямат представа какъв точно специалист им трябва, за да потърсят поне външен човек, който да оправи кашата. В момента в РИК текат трескави консултации какво да се направи, знае се само, че нещо трябва да се направи и за предпочитане до края на деня, за да не се получи същото и с някои от регистриращите се днес партии. Поне до момента няма подадени оплаквания от самите потърпевши.