ИМП: Шест партии влизат в новия парламент при избори днес,
Секция: ПОЛИТИКА
04 Септември 2014 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ИМП: Шест партии влизат в новия парламент при избори днес,

/КРОСС/ Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 36% от гласовете на избирателите, а БСП "Лява България" - 24 %. Това показва национално представително проучване на Института за модерна политика.

Стабилна остава третата позиция на ДПС - 9,3 % от гласуващите (6,5 % от всички) с тенденция към растеж.

Според Института в Народното събрание биха намерили място 6 политически субекта (партии и коалиции) - освен сигурните ГЕРБ, БСП и ДПС, това ще бъдат още "България без цензура", Реформаторския блок и АБВ. "България без цензура" би получила 6.4 % подкрепа, а Реформаторският блок получава 6,2 % от вота на заявилите, че ще гласуват.

Подкрепа за АБВ заявяват 5,6 % от респондентите, които декларират, че ще гласуват в предстоящия вот (3,7 % от всички), което означава, че АБВ биха получили парламентарно представителство, ако изборите бяха към момента на проучването.

Сериозен потенциал да спечели депутатски мандати показва и коалицията "Патриотичен фронт", която получава подкрепата на 3,9 % от заявилите, че ще гласуват(2,6 % от всички). Своите шансове за преодоляване на изборната бариера на този етап запазва и "Атака" с подкрепа от 3,7 % от гласуващите (2,4 % от всички).