„Тавичката на шефа“ и шеф Пеньо Иванов на 12-тия международен фестивал на боба
Секция: КУЛТУРА
04 Септември 2014 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Тавичката на шефа“ и шеф Пеньо Иванов на 12-тия международен фестивал на боба

/КРОСС/ На 6 и 7 септември 2014 г. в с. Радуил, община Самоков, ще се проведе 12-тото издание на международния фестивал на боба.

За първи път събитието е проведено през 2003 година по инициатива на покойния вече Георги Божилов-ГЕБО и целта му е да популяризира уникалните вкусови качества и хранителна стойност на радуилския боб. Неговите последователи продължават ежегодно да организират фестивала като привличат гости от цялата страна и чужбина.

Боб фестът вече далеч не представя само местните сортове боб, с които радуилци толкова се гордеят, а се е превърнал в начин за хората да съхраняват и предават традициите си, фолклорното и танцово богатства.

Тази година за пореден път на фестивала ще гостува и един друг обичан и очакван от всички гост - кулинарният фестивал „Пъстра трапеза в моя град". Специален гост ще е шеф Пеньо Иванов, който ще сготви боб по уникална рецепта в „Тавичката на шефа".

Гостите на международния фестивал в селото ще могат да похапнат традиционна бобена чорба, която ще се приготви пред тях в двора на църквата. В програмата има още кулинарна изложба, посветена на боба, изложение на предмети на традиционните занаяти и фолклорна програма, в която участие ще вземат и около 70 състава от цялата страна.

Началото на тържествата ще бъде дадено в 11.00 игри.ч. на площада пред читалището с кукерски игри и три гърмежа на бобеното топче.

Входът е свободен.

За радуилския боб

През 1892 г. боб от Радуил е представен на първото изложение на Международния пловдивски панаир и е отличен със златен медал.

Фасулът не е местен сорт, а е пренесен в селото - белият от Италия през XVIII век, а пъстрият по-късно от Сърбия, но благоприятните климат и почва го облагородяват.
Радуилският боб има и издаден патент от земеделския институт в Образцов чифлик.

За „Пъстра трапеза на гости в твоя град"

Кулинарният фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град" е инициатива на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7 , която води началото си от 2008 година. Фестивалът е пътуващ, провежда се ежегодно и посещава селища в цялата страна, за да изследва, демонстрира и обогати традициите в кулинарията, фолклора и занаятите.

„Пъстра трапеза на гости на моя град" е атрактивно събитие без аналог. Партнира си с общините, местните читалища и жителите на населените места, които посещава. Фестивалът вече е пропътувал почти 20 000 километра из цялата страна в търсене на традициите и е дал възможност на половин милион жители и гости на над 70 населени места да се докоснат до живите традиции.

Кулинарният фестивал има изключително богата програма, която включва:
• демонстриране на ястия от българската национална кухня;
• провеждане на конкурс за оригинални български регионални рецепти;
• представяне на шеф-готвачи от различни ресторанти;
• провеждане на състезание за млади шеф готвачи - ученици в професионални гимназии от съответния регион;
• пленер-изложба на детски рисунки на кулинарна тематика „Рецептите на баба"; провеждане на дегустационни състезания - тематични надпревари за най-бързо изяждане на баница, боб, кисело мляко;
• представяне на фолклор от съответния регион;
• демонстрация на традиционни занаяти.