/КРОСС/ На 6 и 7 септември 2014 г. в с. Радуил, община Самоков, ще се проведе 12-тото издание на международния фестивал на боба.
За първи път събитието е проведено през 2003 година по инициатива на покойния вече Георги Божилов-ГЕБО и целта му е да популяризира уникалните вкусови качества и хранителна стойност на радуилския боб. Неговите последователи продължават ежегодно да организират фестивала като привличат гости от цялата страна и чужбина.
Боб фестът вече далеч не представя само местните сортове боб, с които радуилци толкова се гордеят, а се е превърнал в начин за хората да съхраняват и предават традициите си, фолклорното и танцово богатства.
Тази година за пореден път на фестивала ще гостува и един друг обичан и очакван от всички гост - кулинарният фестивал „Пъстра трапеза в моя град". Специален гост ще е шеф Пеньо Иванов, който ще сготви боб по уникална рецепта в „Тавичката на шефа".
Гостите на международния фестивал в селото ще могат да похапнат традиционна бобена чорба, която ще се приготви пред тях в двора на църквата. В програмата има още кулинарна изложба, посветена на боба, изложение на предмети на традиционните занаяти и фолклорна програма, в която участие ще вземат и около 70 състава от цялата страна.
Началото на тържествата ще бъде дадено в 11.00 игри.ч. на площада пред читалището с кукерски игри и три гърмежа на бобеното топче.
Входът е свободен.
За радуилския боб
През 1892 г. боб от Радуил е представен на първото изложение на Международния пловдивски панаир и е отличен със златен медал.
Фасулът не е местен сорт, а е пренесен в селото - белият от Италия през XVIII век, а пъстрият по-късно от Сърбия, но благоприятните климат и почва го облагородяват.
Радуилският боб има и издаден патент от земеделския институт в Образцов чифлик.
За „Пъстра трапеза на гости в твоя град"
Кулинарният фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град" е инициатива на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7 , която води началото си от 2008 година. Фестивалът е пътуващ, провежда се ежегодно и посещава селища в цялата страна, за да изследва, демонстрира и обогати традициите в кулинарията, фолклора и занаятите.
„Пъстра трапеза на гости на моя град" е атрактивно събитие без аналог. Партнира си с общините, местните читалища и жителите на населените места, които посещава. Фестивалът вече е пропътувал почти 20 000 километра из цялата страна в търсене на традициите и е дал възможност на половин милион жители и гости на над 70 населени места да се докоснат до живите традиции.
Кулинарният фестивал има изключително богата програма, която включва:
• демонстриране на ястия от българската национална кухня;
• провеждане на конкурс за оригинални български регионални рецепти;
• представяне на шеф-готвачи от различни ресторанти;
• провеждане на състезание за млади шеф готвачи - ученици в професионални гимназии от съответния регион;
• пленер-изложба на детски рисунки на кулинарна тематика „Рецептите на баба"; провеждане на дегустационни състезания - тематични надпревари за най-бързо изяждане на баница, боб, кисело мляко;
• представяне на фолклор от съответния регион;
• демонстрация на традиционни занаяти.