НЗОК поиска 117 млн. лв. допълнителни
Секция: ПОЛИТИКА
04 Септември 2014 12:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НЗОК поиска  117 млн. лв. допълнителни

/КРОСС/Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) поиска допълнителни 117 млн. лв. финансиране до края на годината. Това оповести зам.-финансовият министър и председател на надзора на НЗОК Кирил Ананиев в рамките на заседание на Тристранния съвет за сътрудничество.

Разчетите, представени му от НЗОК, сочат, че това е минималната необходима сума, извън вече отпуснатите допълнително 225 млн. лв. Още преди актуализацията, която гласува 42-рото Народно събрание, НЗОК настояваше за 330 млн.лв, за да гарантира болничната помощ и лекарствата до края на годината.

Следващия понеделник надзорът на Здравната каса ще направи пълен анализ на разходите в системата в последните години след покачването с над 60%. Чак тогава ще стане ясно дали ще се заложат допълнителни пари за здраве и в каква ще бъде сумата.

Служебното ведомство отново припомни, че има сериозно изоставане на приходите спрямо разходите с близо милиард лева. Ситуацията се влошава допълнително от орязването на парите за министерствата, за да се отпуснат допълнителните средства за здраве.

Пред бизнеса и синдикатите заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев посочи, че ако не се актуализира бюджетът за тази година, има опасност да не стигнат парите за заплати в някои ведомства.

Натъкнахме се на много сериозни проблеми и някои системи дори няма да могат да си изплатят заплатите за месец декември. Проблемът идва още от самото съставяне на бюджета и необяснимата за мен промяна със Закона за изменение бюджета на НЗОК, с който отново се намаляват бюджетите на министерства и ведомства с 5%. Няма как да не даде отражение върху нормалното функциониране на системите, каза той.