Щонов: Работим за удължаване на срока на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй"
Секция: ИКОНОМИКА
04 Септември 2014 12:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Щонов: Работим за удължаване на срока на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй"

/КРОСС/ "Един от приоритетите, върху който работим, е удължаване на срока на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Според нас, най-важната задача в момента пред българската енергетика е удължаването на срока на тези блокове." Това заяви служебният енергиен министър Васил Щонов на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Той обясни, че лицензът на 5 блок изтича в края на 2017 г., а на 6 блок - в края на 2019 г. Направен е план, който се състои в две части.

"Едното е оценка на състоянието на корпусите, която е много важна, тъй като колкото по-безпристрастна и по-точна е толкова по-малко елемента ще бъдат заменяни. Съществува огромна възможност за корупция, там има само един доставчик на това оборудване", коментира Щонов и добави, че втората фаза в работата им е подменянето на тръби и кранове, технически детайли и обясни, че правителството получава уверения, че лицензът ще бъде продължен на време.

„Това, което се говори в момента е за 20 години, което според българското законодателство ще бъде десет плюс десет и на всеки десет години ще трябва пак да се лицензира", каза още Васил Щонов.