Министър Коларова: Езиковите гимназии са еталон в средното ни образование
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Септември 2014 12:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Коларова: Езиковите гимназии са еталон в средното ни образование

Казанлък/КРОСС/„Твърдо съм убедена, че трябва да използваме работещ, устойчив и ефективен модел в образованието", заяви министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова по време на Националното съвещание с участието на директори на РИО от цялата страна, което се провежда в Казанлък.

В рамките на срещата те ще направят отчет за постигнатото през учебната 2013-2014 г. и ще посочат проблемите, затрудненията и насоките за новата 2014-2015 учебна година.

По думите на министър Коларова преди 15 септември трябва да се свърши много работа. Въпреки ограничения мандат на служебното правителство, пред МОН стои на дневен ред подготовката на редица програмни документи в средното и във висшето образование, посочи тя и допълни: „Обещаваме ви, че ще работим върху професионалното образование, тъй като то особено се нуждае от изработване на стратегически документи."

Румяна Коларова увери, че делегираните бюджети няма да бъдат намалени нито с 8%, нито с 5%, но ще се наложат съкращения на останалите разходи. Няколко обществени поръчки са били спрени поради неизрядност при провеждането им, но това няма по никакъв начин да се отрази на текущите ремонти в учебните заведения, подчерта още просветният министър.

„Нашата позиция е да търсим увеличение на средствата в образователното министерство, което трябва да гарантира, че не само нашето правителство, а правителствата в България имат приоритети", каза още тя, цитирана от presstv.bg. Според нея, трябва да се използват работещи, устойчиви и ефективни модели в образованието. Като такива министър Коларова посочи езиковите гимназии.

С уговорката, че очаква от началниците на инспекторати мнения и становища по редица въпроси, Румяна Коларова изрази още веднъж удовлетворението си от провеждането на националната среща, защото по думите й по-ценно от личния контакт няма.

„Благодаря на Министерството на образованието и науката, че избра Казанлък за националната си работна среща", каза кметът Галина Стоянова.

"В община Казанлък системата на предучилищното възпитание и тази на средното образование работят много добре, имаме много постижения, с които се гордеем. Това е Националната школа по физика на Тео, Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн, това са преподавателите и учениците от всички училища на територията на общината, които завоюват национални и международни успехи. От страна на Община Казанлък се прави всичко за обновяване на училищната база и създаване на още по-добри условия за обучение. От всички общински училища, само в две не са въведени мерки за енергийна ефективност, което предстои да се направи, така че всички деца да учат при съвременни условия", коментира Стоянова.

В националното съвещание от МОН участват още заместник-министърът Ваня Кастрева, началникът на кабинета Стойчо Стойчев, съветникът на министъра Лиляна Друмева, директори на дирекции.