Американската агенция по лекарствата и храните одобри капсулите на Genzyme Cerdelga
Секция: Здраве
04 Септември 2014 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Американската агенция по лекарствата и храните одобри капсулите на Genzyme Cerdelga

/КРОСС/ Genzyme, компания на Sanofi, специализирана в разработването на терапии за пациенти, страдащи от редки болести, обяви, че Американската агенция по лекарствата и храните (FDA) е одобрила капсулите Cerdelga (eliglustat), единствената перорална терапия от първа линия за възрастни пациенти с болестта на Гоше тип 1. Малък брой възрастни пациенти, които метаболизират Cerdelga по-бързо, което се доказва с генетично изследване, няма да бъдат подходящи за лечение с Cerdelga..

"Cerdelga е важна нова възможност за хората с болестта на Гоше тип 1," каза Ронда Байерс (Rhonda Buyers), Изпълнителен директор на Национална фондация на пациентите с болест на Гоше в САЩ.National Gaucher Foundation. "Тъй като ензим-заместващата терапия е стандарт в лечението на болестта на Гоше, пациентите получават на всеки две седмици интравенозни инфузии през целия си живот. С одобрението от страна на FDA на перорално лечение от първа линия, Cerdelga получава потенциала да се превърне в ценна терапевтична възможност за хората, които имат това сериозно заболяване."

"Одобрението на Cerdelga е окуражаващо за пациентите с болест на Гоше, защото това е перорално лечение от първа линия, показало положително съотношение полза / риск, което е важно, както от научна, така и от клинична гледна точка", каза д-р Прамод Мистри, Професор по медицина и педиатрия и директор на Националния Център за лечение на болестта на Гоше към Факултета по медицина на Университета Йейл,. "Докато ензим-заместващата терапия разгражда мастните отлагания, които се натрупват в клетките и причиняват различни симптоми, Cerdelga на първо място инхибира натрупването на тези мастни депозити."

Genzyme разработва пероралната терапия за лечение на болестта на Гоше в продължение на петнадесет години, от началните химически и предклинични научни изследвания, до клиничната разработка. Програмата за клинично развитие на Cerdelga е най-голямата, провеждана някога при болестта на Гоше, с приблизително 400 пациенти, лекувани в 29 държави.

"Преди повече от двадесет години, Genzyme въведе първото в света лечение за болестта на Гоше. Горди сме да надграждаме това наследство и да продължаваме да подобряваме живота на пациентите с болестта на Гоше чрез продължаващи научни изследвания и създаване на нови терапии," каза Президентът и изпълнителен директор на Genzyme д-р Дейвид Мийкър. "Одобрението на Cerdelga представлява част от нашия непрестанен ангажимент към общността на пациентите с болест на Гоше."

Одобрението от страна на FDA се основава на положителните резултати от две проучвания от Фаза 3 с Cerdelga: едното при пациенти, които не са провеждали предварително лечение, и другото при пациенти, които преминават към това лечение от вече одобрена ензим-заместваща терапия. Включени са и четиригодишни данни за ефикасност, получени в проучване от Фаза 2 с Cerdelga.

Заявленията за разрешение за употреба са в процес на преглед от страна на Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency, EMA) и други регулаторни власти.