Порошенко ще заповяда спиране на огъня в Източна Украйна
Секция: СВЯТ
04 Септември 2014 16:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Порошенко ще заповяда спиране на огъня в Източна Украйна

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви по време на срещата на върха на НАТО, която се провежда в Уелс, че ще заповяда спиране на огъня от 15 ч. местно време на 5 септември, съобщи Reuters. 

Условие за това ще бъде започването на планираните за утре мирни преговори в беларуската столица Минск. Порошенко очаква на срещата на контактната група в Минск да бъде подписан поетапен мирен план.

НАТО твърди, че на територията на Украйна се намират „хиляди руски военни, стотици танкове и друга военна техника", според военнодипломатически източник, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Виждаме, че в Украйна има няколко хиляди руски военнослужещи, които имат на разположение стотици танкове и друга военна техника. Не се виждат съществени изменения по въпроса с пребиваването на руски войски на украинската територия", твърди източникът. НАТО счита, че в границите на Украйна са съсредоточени около 20 хиляди руски военни.

Бойни действия са започнали на подстъпите към източната част на обсадения град Мариупол, съобщи ИТАР-ТАСС. „Чути са били отчетливи взривове и изстрели от едрокалибрени оръдия", се казва в съобщение от опълченците в мариуполския микрорайон „Восточний", които предполагат, че „боят се води от страната на Новоазовск".

По различни информации украинските военни се опитват да пробият обкръжението около Мариупол. В този момент „от града се опитват да излязат група украински военни, бой се води в района на село Безименно. Точният брой и състав на щурмуващите сили на опълчението се изясняват".