/КРОСС/ Европейската комисия одобри включването на още един качествен български хранителен продукт в регистъра на храните с традиционно специфичен характер - роле „Трапезица", съобщиха от пресслужбата на институцията.
Българският деликатес ще бъде добавен в списъка на над 1200 защитени продукта, след като миналия месец към него бяха добавени още панагюрската луканка и филе „Елена".
Наименованието „Роле „Трапезица" произхожда етимологично от името на историческия хълм Трапезица в старопрестолния Велико Търново. Това наименование е придобило гражданственост, без географският регион да оказва влияние върху производството му, отбелязват от Еврокомисията.
Според Брюксел наименованието е специфично само по себе си, защото се използва и е познато на територията на България и има дългогодишна история и репутация. Под това наименование продуктът се произвежда и е популярен в цялата страна.
Роле „Трапезица" е пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън), напълнен в естествено черво или колаген и мрежичка, оформен с превръзки от канап. Роле „Трапезица" е подходящо за директна консумация след обелване на обвивката", продължава съобщението на евроинституцията.
Защитените наименования са начин продуктите да носят един и същ знак и да се произвеждат по строго регламентиран начин. Това създава репутация на продукти от по-висок клас и е гаранция за качество, което се контролира и от независими органи. След регистрация производителите често започват промоционални кампании в чужбина.