„Роле „Трапезица” – защитено от ЕС наименование
Секция: ИКОНОМИКА
04 Септември 2014 17:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Роле „Трапезица” – защитено от ЕС наименование

/КРОСС/ Европейската комисия одобри включването на още един качествен български хранителен продукт в регистъра на храните с традиционно специфичен характер - роле „Трапезица", съобщиха от пресслужбата на институцията.

Българският деликатес ще бъде добавен в списъка на над 1200 защитени продукта, след като миналия месец към него бяха добавени още панагюрската луканка и филе „Елена".

Наименованието „Роле „Трапезица" произхожда етимологично от името на историческия хълм Трапезица в старопрестолния Велико Търново. Това наименование е придобило гражданственост, без географският регион да оказва влияние върху производството му, отбелязват от Еврокомисията.

Според Брюксел наименованието е специфично само по себе си, защото се използва и е познато на територията на България и има дългогодишна история и репутация. Под това наименование продуктът се произвежда и е популярен в цялата страна.

Роле „Трапезица" е пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън), напълнен в естествено черво или колаген и мрежичка, оформен с превръзки от канап. Роле „Трапезица" е подходящо за директна консумация след обелване на обвивката", продължава съобщението на евроинституцията.

Защитените наименования са начин продуктите да носят един и същ знак и да се произвеждат по строго регламентиран начин. Това създава репутация на продукти от по-висок клас и е гаранция за качество, което се контролира и от независими органи. След регистрация производителите често започват промоционални кампании в чужбина.