Вестниците пишат...
Секция: Преглед на печата
05 Септември 2014 06:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вестниците пишат...

/КРОСС/ Водещи заглавия на първите страници
Нов данък върху доходите обмисля ГЕРБ, ако е на власт - в. Дума - стр. 1
Бизоните отровени - в. 24 часа - стр. 1, 14
Управленската програма на ГЕРБ: Нов общински данък и няколко малки реформи - в. Капитал Дейли - стр. 1, 3
Здравната каса иска спешно още 117 млн. лв. от бюджета - в. Сега - стр. 1, 3
И ресторантите ще дават информация за произхода на храната - в. Сега - стр. 1, 6
Франция опря до нашето лавандулово масло - в. Новинар - стр. 1, 9
Токът с две цени - за бедни и богати - в. Монитор - стр. 1, 4
Без политици на 15 септември В. Стандарт - стр. 1
ГЕРБ мисли за данък „община" В. Труд - стр. 1
Учим на старо за 100 лв. по-малко В. Телеграф - стр. 1


Водещи заглавия на вътрешните страници
Обидни нападки на Борисов срещу Стойнев възмутиха обществото - в. Дума - стр. 2
БСП в Кюстендил излиза на протест срещу уволненията на специалисти - в. Дума - стр. 3
200 000 производители на тютюн може да останат без поминък - в. 24 часа - стр. 2, 3
Газ, ток и лъжи взривиха БСП и ГЕРБ предизборно - в. 24 часа - стр. 4
НАП предлага чиновниците сами да си плащат осигуровките - в. Капитал Дейли - стр. 4
Екоминистерството блокира временно строежите на „Корал" - в. Капитал Дейли - стр. 5
ГЕРБ лансира спорна схема за вдигане на плоския данък - в. Сега - стр. 2
Синдикатите искат различни цени на тока за бедни и за богати - в. Сега - стр. 3
ДАНС заплаши, че няма да работи добре с орязан бюджет - в. Сега - стр. 4
Хората от Мизия чакат новия кабинет за помощи - в. Сега - стр. 5
Здравната каса поиска допълнително 117 млн. лв. - в. Новинар - стр. 2
Удължават живота на блок 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй" - в. Новинар - стр. 2
НАП строява неизрядните чейнджбюра - в. Новинар - стр. 3
Пороите наводниха стотици къщи в страната - в. Новинар - стр. 3
Партиите извадиха предизборно данъците - в. Монитор - стр. 2, 3
1100 бежанци потърсили закрила за месец - в. Монитор - стр. 4
Правим двойник на Гугъл преводач - в. Монитор - стр. 5
80 000 българи учат висше зад граница - в. Монитор - стр. 5
Полякиня измести Кристалина В. Стандарт - стр. 2, 3
Гласът на избори „поскъпва" 11 пъти за 10 години В. Труд - стр. 4
Бареков с програма за 1 милион работни места В. Труд - стр. 4


Водещи интервюта
Гл. ас. д-р Евелина Христова, специалист по организационни и политически комуникации: Които води негативна кампания, му се връща - в. 24 часа - стр. 13
Иван Костов, директор на Лаборатория за управление на рискове: След изборите са нужни програмно правителство и национално съгласие - в. Сега - стр. 9, 10
Явор Гечев: За българите не е мачовско да проявяват състрадание към животните - в. Новинар - стр. 6, 7
Стефан Цанков, председател на ДАМТН: Рисковете с газовите бутилки са много повече, отколкото с асансьорите - в. Монитор - стр. 14, 15


Водещи анализи
Все по-малко, все по-неграмотни - в. Дума - стр. 21
И ние ли ще дърпаме дявола за опашката? - в. 24 часа - стр. 11, 12
Мизийска елегия - в. Сега - стр. 9
Мятане му е майката - в. Новинар - стр. 7
Възможен ли е мирът в Украйна? - в. Монитор - стр. 16

 

в. 24 часа
На вота ще купят 1 млн. гласове, твърди Яне Янев
Благоевград, Плевен, Велико Търново и Видин са най-рисковите градове в страната за купуване на гласове. Това съобщи лидерът на РЗС Яне Янев вчера след срещата си с вътрешния министър Йордан Бакалов. Янев бе категоричен, че на предстоящия вот ще бъдат купени над 1 милион гласа. По думите му за първи път от 1989 г. насам толкова рано преди изборите е създадена стройна система за купуване на гласове. Според Янев в схемите участвали и полицаи.

в. Дума
Нов данък върху доходите обмисля ГЕРБ, ако е на власт
Ако спечелят изборите, от ГЕРБ възнамеряват да въведат нов данък върху доходите на физическите лица. Идеята на бившия зам.-министър на финансите Владислав Горанов е да бъде запазен 10-процентният плосък данък, но на общините да се даде възможност да определят сами добавка към него, която да остава в местния бюджет. Това предвижда предизборната програма на ГЕРБ, която бе представена вчера. Добавката към данъка общ доход щяла да бъде в размер на до два процентни пункта. Според Горанов подобна мярка щяла да даде по-голяма финансова самостоятелност на общините и да им помогнела "да правят децентрализирана данъчна политика по отношение на прякото облагане на доходите".

в. Капитал Дейли
Управленската програма на ГЕРБ: Нов общински данък и няколко малки реформи
Плоският данък да се запази, но общините да могат да облагат доходите на физическите лица с допълнителен процент. Това предлага ГЕРБ в управленската си програма „Стабилна България. Програма за реформи", която беше официално представена в четвъртък от част от експертите, работили по нея. Документът координира евродепутатът и бивш министър на еврофондовете Томислав Дончев. Ангажиментите в програмата са важни, защото според социологическите проучвания е много вероятно партията на Бойко Борисов да управлява страната. За позиционирана вдясно формация е странно, че едно от ключовите предложения е точно в посока вдигане на данъците.


в. Сега
Здравната каса иска спешно още 117 млн. лв. от бюджета
Здравната каса е поискала още 117 млн. лв. от държавния бюджет, след като преди малко повече от месец бюджетът й бе актуализиран с 225 млн. лв. За новото искане съобщи зам. финансовият министър Кирил Ананиев, който е и председател на надзорния съвет на институцията. На първото заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество при служебното правителство бизнесът и синдикатите единодушно подкрепиха намеренията за нова актуализация на държавния бюджет, но ако дефицитът се запази в рамките на 3% от БВП, тоест до 2.4 млрд. лв. Пред социалните партньори служебният премиер Георги Близнашки очерта три критични сектора - финансов, банков, енергиен.


в. Новинар
Франция опря до нашето лавандулово масло
Френски производители изкупуват усилено родното лавандулово масло. Това съобщи пред „Новинар" Пламен Събев от Института по розата и етеричните култури в Казанлък. Причината доскорошният топпроизводител да купува нашата продукция е болест, плъзнала по лавандуловите насаждения.
Събев обясни, че заради заболяването французите са се насочили към отглеждането на сходната култура лавандин, но етеричното масло, добивано от нея, не е с толкова високо качество. Затова производителите изкупуват висококачественото българско лавандулово масло. Събев уточни, че те смесвали двете масла с идеята да подобрят своето.


в. Монитор
Токът с две цени - за бедни и богати
"Токът трябва да е с различни цени - по-евтин за бедните и с по-висока цена за по-богатите домакинства. 20% от семействата консумират 80% от еленергията. Това са богатите, които сигурно топлят басейни. За тях няма проблем да има по-висока цена. Останалите 80% семейства са енергийно бедни и за тях може да се запази сегашната цена на тока." Това съобщи председателят на КНСБ Пламен Димитров по време на вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той даде пример с Малта, където има 6 цени на еленергията за домакинствата от 12 до 60 евроцента за квтч, в зависимост от потреблението и доходите.


В. Стандарт
Политиците са нежелани на първия учебен ден. Това стана ясно от изявление на просветния министър Румяна Коларова в Казанлък.
Тя проведе там среща с шефовете на регионалните инспекторати. Сред обсъжданите теми били и опитите на кандидат-депутати да се включат в школските тържества на 15 септември. "Деполитизацията на училището не може да стане със закон, но училището не може да бъде обект на партийни битки и не бива да бъде използвано в предизборната кампания", каза след края на съвещанието министър Коларова. Тя призова политиците да не спекулират с патриотичните нагласи, националната история и памет точно преди вота. Всички шефове на регионалните инспектори, които са в партийните листи, ще излязат в отпуск.


В. Труд
Плоският данък върху доходите от 10% да се запази, но общините да имат право да увеличават ставката с до 2 процентни пункта и допълнително събраните пари да остават в местната хазна. Това е едно от предложенията в предизборната програма на ГЕРБ „Стабилна България програма за реформи".
Бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов от ГЕРБ обясни, че решението дали новият финансов инструмент ще бъде използван или не, ще зависи изцяло от местните власти. Те ще преценяват дали да държат нисък данък от 10% за привличане на инвестиции, или да събират повече пари от жителите си, например в градовете с ниска безработица.


В. Телеграф
От 50 go 100 лв. спестяват гимназистите, които си купуват учебници на старо, установи проверка на „Телеграф" по борсите за помагала.
Вместо да броят по 150 - 200 лв. за чисто нови комплекти, повечето тийнейджъри продават миналогодишните си за около 50 - 60 лв., добавят още толкова и си купуват пособия втора ръка за предстоящата учебна година. Освен по сергии и книжарници търговия със стари учебници кипи и в интернет.