Зимнината поскъпва с 15% заради дъждовете
Секция: ИКОНОМИКА
05 Септември 2014 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зимнината поскъпва с 15% заради дъждовете

/КРОСС/ Консервите тази есен ще са по-скъпи с 10-15%, прогнозираха производители. Честите дъждове подпалиха болести в градините и реколтата е по-слаба от миналогодишната, пише "Преса". През 2013 г. у нас са произведени около 150 хил. тона домати, а през тази ще бъдат набрани около 75 хил. тона, затова цените вървят нагоре. Доматите например на едро се изкупуват по 45-50 ст. за кг, а миналата година бяха 25 ст.

В същото време качеството е по-лошо - върху плодовете има язви и петна, които трябва да бъдат почистени. Това е загуба на материал, което допълнително оскъпява крайния продукт. Цената на родната капия също е висока - 0,90-1 лв. за килограм, и ако не падне, печените чушки в буркан ще бъдат по-скъпи от ланските. Надеждата на производителите обаче е да има малко намаление, а и след 20 септември се очаква да започне внос на по-евтина стока от Македония.

По-скъпи ще бъдат и сладката, защото годината беше лоша за черешите и вишните, а кайсиите свършиха бързо. Бурканче сладко от череши от 314 грама ще струва 3,30 лв. при 3 лв. от миналогодишната реколта.