Младите емигрират в Лондон, възрастните избират Германия
Секция: Анализи
05 Септември 2014 07:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Младите емигрират в Лондон, възрастните избират Германия

/КРОСС/Днес към Германия се отправят източноевропейци, които доскоро са били в Испания и Италия, пише "Ди Велт".

Напоследък Германия стана любима страна за преселниците. Особено активни са гражданите на другите страни-членки на ЕС, които емигрират в страната след началото на кризата в еврозоната. Но младите и добре образовани хора се отправят в други посоки.

След началото на кризата в еврозоната испанци, португалци и гърци напускат родните си страни и се отправят към Централна Европа. Това е широко разпространено мнение, но е погрешно.

В крайна сметка за това свидетелстват и данните от последното съвместно изследване на Института за световна икономика в Хамбург и на банка "Беренберг", чиято цел е да се проследят измененията на посоките на имиграционните потоци в ЕС през последните години. При изследването стана ясно също, че броят наемни работници, стремящи се към Германия, действително рязко е нараснал. "Но не става дума за италианци и испанци", пояснява икономистът на банка "Беренберг" Йорн Квитцау. "Първи към Германия се отправят граждани на Централна и Източна Европа, които преди са работили в Италия и Испания".

Съотношението се е изменило

През 2007 г. в Германия пристигаха средно по 0,5 души на всеки жител на страната, което означаваше приблизително 40 000 души. Колкото повече хора пристигаха в страната, толкова повече я напускаха. За сравнение в Испания по същото време пристигаха 17,2 души на всеки 1000 местни жители, тоест към 800 000 души, тоест 20 пъти повече, отколкото в Германия. При това населението на Испания е 47 млн. души, което е с 40 на сто по-малко от населението на Германия.

6 г. по-късно, през 2013 г., Испания преживя отлив на около 250 000 души. В Германия пък пристигнаха 400 000 души, тоест 10 пъти повече, отколкото през 2007 г.

Така съотношението се промени почти огледално - от страна, желана от имигрантите, Испания се превърна в държава, изправена пред проблема с отлив на население. А пък Германия се превърна в желана страна за емиграция.

По подобен начин се развиха нещата и за Гърция, Португалия и Ирландия. До началото на кризата тези страни привличаха много имигранти, на първо място от източните страни-членки на ЕС. Сега на тези страни, най-силно засегнати от кризата, им се налага да се борят и с отлива на население.

Източноевропейците напускат страните, преживяващи криза

Местното население на тези страни не бяга. На първо място си тръгват хората, които са пристигнали там няколко години по-рано. Така между 2010 и 2012 г. от Испания се върнаха в Румъния 38 процента имигранти. Други 7 процента се върнаха в България.

Така че основателно може да се говори за обратна имиграция - когато в Испания се живееше добре, гражданите на източноевропейските страни отиваха там да търсят работа, основно в строителството. Когато се разрази кризата, им се наложи да се върнат в родината.

Но не всички се връщат по родните си места, много се местят в други страни, в частност в Германия. Източноевропейските страни и без друго не могат да се похвалят с прираст на населението, пък и много техни граждани са напуснали Испания или другите страни, обхванати от криза. Това означава, че тези хора отиват от тези в трети страни или че успоредно с това други граждани емигрират.

Числата свидетелстват за това, че най-силно желана за емиграция е станала Германия. Освен това привлекателни са още Великобритания, Белгия, Финландия, Австрия и Люксембург. Но в абсолютни числа безспорен първенец е Германия.

Мигрантите са все по-образовани

През последните години се забелязва още една промяна - повече имигранти са с все по-висока степен на образование. През 2008 г. едва 27 на сто от тях бяха с университетска диплома. Сега техният дял стигна 40 на сто. През 2008 г. едва 14 на сто от румънците и българите, пристигнали в страната, можеха да се определят като висококвалифицирана работна сила. През 2011 г. те са вече 24 процента.

Аналогична е картината и сред емигрантите от други региони - през 2008 г. 60 на сто от португалците, преселващи се в чужбина, са с ниска образователна степен и едва 14 на сто са с висше образование. 3 г. по-късно картината е напълно различна - вече 27 на сто от емигриращите португалци са с висше образование и само 41 на сто са нискообразовани. Както преди кризата, така и сега имигрантите от Испания, Италия и Гърция са предимно добре образовани хора - около 50 на сто от пристигащите от тези страни.

Висококвалифицираните специалисти често получават по-достойна работа

"Нискоквалифицираната работна сила, основно хора, загубили работа в родината си, с определени ограничения се поддават на преквалификация за работа в по-стабилни страни", отбелязва Томас Щраубхаар, оглавявал Хамбургския институт до август т.г.

От една страна, това е свързано с различната икономическа структура в различните страни. В Испания в годините на строителния бум имаше нужда на първо място от специалисти в строителството. Германия пък се нуждае преди всичко от висококвалифицирани специалисти в производствената сфера или в сектора на услугите.

Но има връзка и с общите структурни изменения в Европа. "Спадащото търсене на нискоквалифицирана работна сила е свързано с икономическите изменения в полза на наукоемките отрасли. Тази тенденция се наблюдава във всички европейски страни", отбелязва Щраубхаар.

Фактът, че висококвалифицираните специалисти напускат дадена страна, не означава автоматично, че страните, в които искат да отидат, задължително ще си намерят работа, съответстваща на образованието им. Изследването показа, че около една трета от образованите мигранти заемат длъжности, които изискват по-ниска образователна степен или квалификация.

"Това е цената, която мигрантите трябва да платят, за да си намерят работа в новата "родина", казва Щраубхаар. "Впрочем повечето от тези хора са готови за това - по-добре е да имат по-малко престижна работа в чужбина, отколкото да са безработни у дома".

Великобритания е все по-привлекателна 

за високообразованите мигранти

Независимо от общата тенденция за отлив на високообразовани хора от страните в криза, делът на такива имигранти в Германия е съществено по-нисък, отколкото например във Великобритания или в други класически страни на преселници - например САЩ, Австралия и прочее. Така във Великобритания средният имигрант е млад, образован и по правило идва от града, докато към Германия се насочват по-възрастни хора, с по-ниска квалификация и идващи от провинцията.

Според Щраубхаар това е свързано на първо място с факта, че в Германия на имигрантите им се налага да преодоляват повече препятствия, отколкото в другите страни. Езиковата бариера естествено е проблем, но по-често пречка е непризнаването на чуждестранните дипломи, пък и имиграционните власти по-скоро пречат, вместо да помагат на имигрантите. Всичко това означава, че германските власти могат да повлияят в бъдеще на това кой емигрира в страната. 

Източник: "Сега"