Трябва нов заем, не трябва нов заем
Секция: ИКОНОМИКА
05 Септември 2014 08:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трябва нов заем, не трябва нов заем

/КРОСС/ „Разговор за актуализация имаше и 2009 година, когато управлението бе поето от ГЕРБ. Тогава също имаше такива идеи, но всички се изказаха, че няма нужда от такива действия. Този проблем се разглежда много различно в зависимост от време. През 2010 година действително беше актуализиран бюджета. 2013 година отново имаше такъв проблем заради смяната на властта. Тогава експертите отново се изказаха, че актуализация не е необходима. Същите хора, които тогава твърдяха, че няма никаква потребност, сега в хора твърдят, че има такава потребност при едни и същи мотиви. Това е работа на легитимното правителство и парламент. Сега може да говорим само за помощ от страна на Министерството на финансите, което да направи план и да съпостави последвалата програма на новия кабинет и парламент.„ Това заяви в сутрешния блок на БНТ проф. Христина Вучева.

„Разликата между миналогодишната актуализация и тазгодишната е, че през 2013 нямаше дупка в бюджета, а излишък към средата на годината. Сега имаме над милиард лева дефицит и задължения за още толкова. Тази година е много по-лоша по отношение на приходите. Сега приходите не могат да покрият разходите", каза от своя страна икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.

„За бюджета трябва да говорим в рамките на закона за бюджета, но за недостига на средства или загуба в рамките на НЕК е друга тема. Това е частно и се урежда по търговския закон и няма нищо общо с актуализацията на бюджета, освен ако някой не възнамерява да покрива дефицити на НЕК с държавни пари", каза още проф. Вучева.

Тя бе категорична, че гласуваните пари за здраве са значително по-малко от исканите и затова от НЗОК искат още 100 милиона.

„Повече пари не могат да се дават там до края на тази година, докато не се осмисли начина, по който би могло да се спре това изтичане на пари", добави тя.

Тя подчерта, че когато се говори за финансова криза не трябва да се говори и за банкова криза, тъй като банковата система у нас е стабилна.

„Задължително ще има нужда от заем, тъй като има дупка в бюджета. Тези 8 милиарда, за които се говори, ги няма. Това, което пише във фискалния резерв е, че част от тези пари са от Европейския съюз, които няма да получим. По банкови сметки в БНБ имаме 5.5 милиарда лева. Не може да се говори, че нов заем не е необходим", категорично подчерта от своя страна Ангелов и добави, че дефицитът ще надскочи 3%.