Жълт код за обилни валежи е обявен за 9 области
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Септември 2014 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код за обилни валежи е обявен за 9 области

/КРОСС/Жълт код за обилни валежи е обявен за 9 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Днес и през нощта срещу събота ще има валежи, на моменти интензивни. Очакват се количествата да са 15-20 л/кв.м, локално до 40-50 л/кв.м.

Жълтият код важи за областите Видин, Монтана, Враца, София, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора.

В цялата страна времето ще остане без съществена промяна. Облачността ще бъде по-често значителна и на много места с прекъсвания валежите ще продължат. Ще има и гръмотевици.

По-значителни разкъсвания и временни намаления на облачността ще има над Източна България. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България временно умерен, а по Черноморието и силен вятър от изток-североизток.

Максимални температури ще са между 22° и 27°, в София - 22°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за септември и през деня ще остане почти без промяна, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Над Черноморието ще има временни намаления на облачността. В следобедните часове ще превали краткотраен дъжд, главно по южното крайбрежие. Ще бъде доста ветровито - с умерен до силен вятър от изток-североизток. Максимални температури около 25°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението ще е 3-4, а към Шабла и Ахтопол и до 5 бала.

Високите части на планините ще са в облачния слой - с мъгла. Ще има валежи, на места интензивни и с гръмотевици. Ще духа силен източен вятър. Дневна температура на 1200 метра около 16°, на 2000 метра около 11°.