Огнян Минчев: НЦИОМ беше закрит, за да може псевдо-социологическият монопол да лъже безнаказано
Секция: ПОЛИТИКА
05 Септември 2014 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Огнян Минчев: НЦИОМ беше закрит, за да може псевдо-социологическият монопол да лъже безнаказано

/КРОСС/Вчера във Фейсбук Огнян Минчев реагира остро срещу социологическите изследвания, които бяха оповестени последните дни. В студиото на Нова тв тази сутрин той ги определи като псевдо-социологически. Според него голяма част от тях са манипулативни, които искат да внушат нестабилна ситуация. Техните представители арогантно излизат и приказват глупости. Това е директна злоупотреба с професионален статут, това е фалшив професионален статут, категоричен бе Огнян Минчев.

Разликата между истинските и псевдо-агенциите, посочи той, може да се направи като се видят изследванията им преди изборите с резултатите от самите избори.

Вие каните социолози, които не коментират социологически резултати, а лансират политически тези. Те не говорят от свое име, лично, а от името на народа. Това е подмяна, категоричен бе Минчев.

НЦИОМ беше закрит, за да може псевдо-социологическият монопол да лъже безнаказано, допълни Огнян Минчев.

Във Фейсбук профила си Огнян Минчев написа: „Зная, че става дума за пари - псевдо-социологическият монопол около Би Би Йес Йес винаги е разполагал с неограничени ресурси за политически пи-ар." „Репутацията на лъжливото овчарче не пречи на псевдо-социологическия монопол, но може да закопае всяка - дори и най-надутата и високомерна медия."

Поводът, по който вчера написах тази по-ексцентрична бележка на моята страница във Фейсбук е достатъчно ясен. Не искам да правя реклама или антиреклама на никого, каза днес Минчев.

Огнян Минчев уточни: Аз съм социолог, но в по-голямата част от живота си съм се занимавал с политология.

Ето целият статус на Минчев в социалната мрежа:

Национални телевизии проявяват рецидивиращ идиотизъм - продължават да рекламират "резултати от социологически изследвания" направени - о, Боже - от "социологическите агенции" Мъди Яна и Кукумявка Харис... Зная, че става дума за пари - псевдо-социологическият монопол около Би Би Йес Йес винаги е разполагал с неограничени ресурси за политически пи-ар. Само че поне националните телевизии е крайно време да се убедят в няколко очевидни неща. Първо, има съществена разлика между истински сондаж на общественото мнение и платена пи-ар акция, леко маскирана като демоскопия. В България вече и кучетата знаят разликата между двете и кой с коя от двете професии се занимава. Второ, когато Койо Койев се появи в едно предаване, зрителите остават с впечатлението, че всичко останало в предаването също е чиста лъжа. А това не е вярно - телевизията често насажда "разумното, доброто, вечното" (Остап Бендер, "Златният телец"). Трето, да смяташ своите зрители за идиоти е много опасно в средносрочен план - който не вярва, нека пита лидера на партия България Без Цецо (Василев) къде е сега доскоро поверената му телевизия Седем без нещо. Репутацията на лъжливото овчарче не пречи на псевдо-социологическия монопол, но може да закопае всяка - дори и най-надутата и високомерна медия.

Вчера с подобна позиция излезе и Даниел Смилов.

В данните, с които вече трета агенция ни залива, си проличават много ясни общи тенденции. Има две хипотези. Първата е, че тези тенденции са характерни и за реалността. Но реалността често се е оказвала по-различна от данните на точно тези агенции. Втората хипотеза е, че източникът на техните изследвания е един и същ: уважаваният социологически консорциум „ВАНГА" - (Всенародна Агенция за Необорими Готови Анализи), писа той във Фейсбук.