Международен панаир на народните занаяти
Секция: КУЛТУРА
05 Септември 2014 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международен панаир на народните занаяти

/КРОСС/Днес в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър" - Габрово се открива XII-я Международен панаир на народните занаяти. Събитието е организирано по традиция от Министерство на културата на Република България, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър" - Габрово.

Панаираът е част от празненствата по повод 50-ия юбилей на комплекса.

Архитектурно-етнографски комплекс „Етър" - Габрово е първият и единствен засега музей на открито в България, открит на 7.09.1964 г. В него са експонирани 50 обекта - технически съоръжения на вода, възрожденски къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение.

Цялата 2014 г. преминава под знака на 50-годишнината от създаването на комплекса.

В тазгодишното издание на Панаира участие досега са заявили над 50 майстори от страната и чужбина, като регистрацията и записванията продължават. Очаква се тази година те да бъдат значително повече от предходните. През изминалата 2013 г. участие взеха 76 майстори. Ще се представят занаятите грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество, иконопис и много други. Участници от Сърбия, Румъния, Турция и Уганда ще демонстрират пред етърската публика традиционни за съответната страна занаяти като керамика, изработване на накити и др.

За първи път тази година, превърналата се в традиция Майсторска надпревара, ще бъде международна. В продължение на четири дни в състезанието „Грънчарство" майсторите ще се борят за голямата награда „Сребърна хлопка".

Много са инициативите, които ще привлекат хиляди гости и туристи в АЕК „Етър" тази година. На 5 септември 2014 г., от 10.30 ч. миналогодишният победител от състезанието „Дървостругарство", Иво Стоянов от гр. Габрово, ще открие своята авторска изложба-базар в изложбената зала на АЕК „Етър".

Съпътстващо събитие на юбилея е Кръглата маса „50 години АЕК „Етър" - живата традиция", която ще се проведе на 6 септември от 13.00 ч. В нея ще вземат участие над 20 специалисти от цялата страна. Целта на Кръглата маса е да се анализира мястото, ролята, културно-историческото и икомическото значение на Етъра; да се оценят приносът и достиженията му в науката и културата на региона и страната; да се съпостави Етъра и дейността му с подобни институции от страната и чужбина; да се разгледа комплекса като туристическа дестинация.

Друго съпътстващо събитие е юбилейната X-та Международна научна конференция „Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще". В нея над 40 специалисти от страната и чужбина ще представят своите научни изследвания по темата. Доказателство за престижа на конференцията е големият интерес от страна на международните участници от Сърбия, Румъния, Македония, Чехия и Турция. По традиция и от двата научни форума АЕК „Етър" ще издаде сборници с докладите на участниците.

Сред атрактивните за посетителите демоснтрации по време на панаира са характерните за района на Централен Балкан - печене на сливи, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене на гайтан и плетене с царевична шума (беленица).

Многобройните гости ще могат да се насладят на богата фолклорна програма, която ще започне на 5 септември от 12.00 ч. и ще продължи три дни. В нея участие ще вземат Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев", фолклорен ансамбъл „Родопа" гр. Смолян и много други.