Нов наръчник ще помага на българите, работещи в ЕС
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Септември 2014 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов наръчник ще помага на българите, работещи в ЕС

/КРОСС/ Информационният център на Европейския съюз предлага на българите, желаещи работа в чужбина, информационна помощ преди предприемане на голямата стъпка към промяната. На обучителен семинар в представителството на Европейската комисия в България представители на съответните институции от България и чужбина обединиха усилия в опит да информират по-добре над 50 граждани, желаещи да упражнят трудовите си права в ЕС.

Ася Кавръкова, директор на Европейската служба за гражданско действие, откри форума с обяснението, че родните фондации разполагат с над 60 юристи, представители в страни от цял свят, към които всеки българин в чужбина може да се обърне при каквато и да е нужда. Стана ясно, че те работят на пълни обороти с по 20 000 въпроса на месец от цяла Европа.

Като част от проекта страната ни е подготвила практическо ръководство за пътуване и работа в чужбина. Информацията е приложима за всяка страна членка на ЕС, с акцент върху Великобритания, Белгия и Италия.

В ръководството българите могат да научат пълния списък на документите, които са им нужни за намиране на работа извън страната, както и към кои институции могат да се обърнат извън България в случай на нужда. Наръчникът осигурява и представа за това какви здравни осигуровки важат в страните членки на ЕС, както и кога и как трябва да регистрираме автомобила си в чужбина и на какво обществено осигуряване имаме право. За отделните страни членки е представена и информация за превозните средства в нея, възможностите за гласуване при избори в България, опериране с банкова сметка по системата на съответната държава, както и подаване на жалби при нарушение на човешките ни права, предава News.bg.