Руска ваксина срещу Ебола премина успешно тестовете
Секция: Наука
05 Септември 2014 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руска ваксина срещу Ебола премина успешно тестовете

/КРОСС/ Надежда за болните от Ебола дава успешното преминаване на тестове на руска ваксина. Досега всички лекарства използвани за борба с вируса са само експериментални.

Руска ваксина срещу Ебола е преминала успешно тестове и вече може да се пусне в употреба. Това съобщи ИТАР-ТАСС като се позовава на руския министър на здравеопазването Вероника Скворцова. Тя допълни, че се очаква одобрението на Световната здравна организация. Вече са готови два експериментални препарата - канадският KTM-Ebola и американският Zmapp. Изпитанията с тях все още не са завършили и количествата са ограничени. Американската фармацевтична компания също работи върху своя ваксина.

Британска фармацевтичен компания съобщи, че има готовност да пусне 10 хиляди дози от експериментален препарат за борба с вируса Ебола. По данни на СЗО, починалите от последния взрив на вируса в Африка са над 2000 души, има 3500 потвърдени или вероятни случая в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

Междувременно стана ясно и че още един американец е заразен с вируса Ебола. Рик Сакра е работил в болница в Либерия, където се заразил. Той се завърна в родината си за лечение. Надежди, че ще оздравее дават и случаите на другите двама американци, които се излекуваха от болестта. Те бяха лекувани с препарата Zmapp, но няма конкретни доказателства, че точно това лекарство е причина за оздравяването им.

ekipnews.com