"Алма Алтер" основа алтернативен театър в гр. Трън
Секция: КУЛТУРА
05 Септември 2014 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Алма Алтер" основа алтернативен театър в гр. Трън

/КРОСС/ С премиерата на "Ромео и Жулиета" в град Трън бяха поставени основите на Трънския алтернативен театър. Пърформънсът е резултат от съвместната работа на деца от град Трън и студентите от театър-лаборатория "Алма Алтер" по проекта "Летен театър в Трън".

Официални гости на премиерата бяха кметът на град Трън г-жа Станислава Алексиева и директорът на театър-лаборатория "Алма Алтер" Николай Георгиев. От читалище "Гюрга Пинджурова" благодариха за инициативата на Университетския театър, а Николай Георгиев не пропусна да отбележи, че премиерата е ново начало, поставящо основите на Трънския алтернативен театър.

Интерпретирайки сюжета на "Ромео и Жулиета", трупата на Трънския алтернативен театър тръгна по пътя на театъра на фрагмента, отказа се от сюжета на Шекспировата пиеса и изгради един Бекетов свят на деца-маргинали, които не могат да живеят в обувките си. Поставени в ситуацията на враждуващите Монтеки и Капулети, те нееднократно се питаха „Ами сега?", за да намерят своя собствен ход в тази игра за възрастни „Сега от края".

Проектът се реализира благодарение на театър-лаборатория "Алма Алтер" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", сдружение "Забелски глас" и читалище "Гюрга Пинджурова", град Трън.