Откриха паметник на генерал Гурко
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Септември 2014 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха паметник на генерал Гурко

/КРОСС/Паметник на генерал Йосиф Владимирович Гурко, дар от руското правителство, бе открит в Гурково за 40-годишнината на подбалканското градче.

Автор на бронзовия бюст, висок 1,30 м., е известният руски скулптор Владимир Потоцки. Стотици жители на общината, дипломати от руското посолството у нас, кметове от от Розовата долина, общественици присъстваха на офицалното откривена на монумента на площад "Съединение" в в четвъртък вечерта.
„Няма нищо " от по-хубаво от това да отдадеш живота си в името на свободата на братя-славяни, това е памет завинаги, заяви авторът на бюста Владимир Потоцки.

Кметът на Гурково Стоян Бонев припомни бляскавата военна кариера на генерал Гурко. Като командващ Предния отряд, в който влиза и Българското опълчение, а по-късно и командир на Западния отряд, той изминава победния марш на руската армия в Руско-турската война от Свищов до Сан Стефано.

Ген. Гурко влиза със своята свита на 14 юли 1877 г. и в тогавшното селище Хайнето в началото на старопланинския проход, чийто наследник е днешното Гурково. Новозагорският клуб "Традиция" пресъздаде пред множеството този вълнуващ миг на кратката битка и посрлещането на освободителтелите.