Шефът на "Екоравновесие" поема ръководството на столичния зоопарк
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Септември 2014 12:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефът на "Екоравновесие" поема ръководството на столичния зоопарк

/КРОСС/Шефът на общинското предприятие "Екоравновесие" д-р Манол Нейков поема ръководството на столичния зоопарк, съобщи БНТ. Кметът на София Йорданка Фандъкова е командировала д-р Нейков, който ще е със статут на директор на зоологическата градина. Досегашният шеф д-р Иван Иванов остава на работа в зоопарка, но като ветеринарен лекар.

С женския бизон, който почина вчера, умрелите животни за последните 2 седмици стават 10. Така зоопаркът остава само с едно малко бизонче, което се родило тази пролет.

Отравяне е най-вероятната причина за смъртта на животните в столичния зоопарк, заяви новият директор д-р Манол Нейков. Най-точната причина ще стане ясна след като излязат всички резултати от лабораторните проби. Изпратени са части от различни органи на всички бизони - до десетина дни ще са готови, увери Нейков.

На въпрос дали е възможно умишлено отравяне, новият шеф на столичния зоопарк заяви, че и това се разглежда. "Никоя версия не може да се изключи, но ако резултатите покажат вещества, които не се съдържат във фуражите и в храните, значи те са допълнително дадени", каза Нейков.

В момента в столичния зоопарк няма други болни животни. Профилактично дават антибиотици и витамини на малкото бизонче, което се появи на бял свят в тази зоологическа градина.

Ротацията на Манол Нейков с Иван Иванов била по настояване на досегашния шеф на зоологическата градина. Иванов е заявил, че се чувства уморен, остават му два месеца до пенсия.